
Zwarte specht
De zwarte specht is de grootste specht van Europa en staat bekend om zijn volledig zwarte verenkleed en opvallende rode kruin. Deze schuwe bosvogel hakt jaarlijks nieuwe nestholtes, die later onderdak bieden aan andere dieren.
7-11 jaar
Houtmieren en keverlarven
Monogaam
Oude, uitgestrekte loof- en naaldbossen
Schuw en teruggetrokken
Bekend om het uithakken van grote nestholtes die ook door andere dieren worden gebruikt
Hoe herken je de zwarte specht?
- Grootte vergelijkbaar met een kraai
- Volledig zwart verenkleed
- Mannetje met volledig rode kruin
- Vrouwtje met rode vlek op achterhoofd
- Rechte, krachtige vlucht zonder golvende beweging
De zwarte specht is een grote, volledig zwarte vogel ter grootte van een kraai. Het mannetje heeft een opvallende rode kruin, terwijl het vrouwtje een rode vlek op het achterhoofd heeft. In tegenstelling tot andere spechten vliegt de zwarte specht in een rechte lijn zonder golvende beweging.



Hoe klinkt de zwarte specht?
De zwarte specht maakt een luid, ver dragend "kru-kru-kru" geluid tijdens de vlucht. In zit laat hij een klaaglijke roep horen, "kli-èèèhh". Tijdens de baltsperiode is een lachende roep te horen, en zijn roffel is hard en lang.
Hoe leeft de zwarte specht?
Wat eet de zwarte specht?
De zwarte specht voedt zich voornamelijk met houtmieren en keverlarven, die hij uit dode bomen en liggende stammen hakt.

Hoe plant de zwarte specht zich voort?
De zwarte specht hakt elk jaar een nieuwe nestholte uit in dikke loofbomen, vaak op aanzienlijke hoogte. Het legsel bestaat meestal uit 4-6 eieren, die zowel door het mannetje als het vrouwtje worden bebroed. Na het uitkomen voeden beide ouders de jongen, die na ongeveer 24-28 dagen uitvliegen.
Waar leeft de zwarte specht?
Waar vind je de zwarte specht?
De zwarte specht komt voor in uitgestrekte, oude loof- en naaldbossen met voldoende dikke bomen voor nestholtes. In Vlaanderen is hij te vinden in bosrijke gebieden zoals de Ardennen en de Kempen. Wereldwijd strekt zijn verspreidingsgebied zich uit van Europa tot in delen van Azië, waaronder Siberië en Japan.
Komt deze soort veel voor?
In Vlaanderen is de zwarte specht vrij algemeen in geschikte bosgebieden. Hoewel hij schuw is en een teruggetrokken levenswijze heeft, wordt hij regelmatig waargenomen in uitgestrekte bossen met oude bomen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief