Water is levensnoodzakelijk, dat weet iedereen. Maar hoe goed is de kwaliteit van ons water ? Om die vraag te beantwoorden is er nu het project Watermonsters, het grootste burgeronderzoek ooit naar de kwaliteit van ons water. Dit initiatief - getrokken door Waterland, De Standaard, KU Leuven, BBL en Natuurpunt - onderzoekt de aanwezigheid van ongezuiverd huishoudelijk afvalwater in Vlaamse waterlopen.
Natuurpunt zal in dit project vooral de rol van natuur en waterkwaliteit belichten. 200 Natuurpunt-afdelingen in heel Vlaanderen konden zich inschrijven. Dit is niet alleen een unieke kans om de watervervuiling in onze natuurgebieden in kaart te brengen, maar biedt na afloop ook kans om bij de omliggende steden en gemeenten te ijveren voor properder water.
Wat nu?
We ontvangen binnenkort het meetpakket. Hierin zit materiaal om vijf metingen uit te voeren op verschillende momenten binnen de meetperiode (25 april - 4 mei). Hiermee meten we in de Kalkenvaart of, waar en hoeveel ongezuiverd rioolwater in het water terechtkomt. Dit levert waardevolle inzichten op over de impact van watervervuiling in onze natuurgebieden.
De metingen zijn in de eerste plaats gericht op E. coli, een darmbacterie die in ons water belandt als er ongezuiverd rioolwater overloopt in grachten, beken, rivieren en kanalen. Maar hopelijk vertellen de metingen ook iets over andere stoffen die vanuit onze riolen ons water en natuur in stromen. Denk aan medicijnresten, nutriënten, detergenten en zepen, die eveneens een ernstige bedreiging vormen voor natuur en volksgezondheid.
Resultaten
Alle geselecteerde meetpunten zijn vanaf 7 juni te bekijken op een gedetailleerde kaart op de website van De Standaard, en verschijnen de resultaten van het burgeronderzoek in een uitgebreid dossier bij De Standaard. Over de specifieke resultaten voor de Kalkenvaart houden we onze leden zeker op de hoogte.
Zie ook www.watermonsters.be

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief