Op aandringen van Natuurpunt en WWF België stemde het Europees parlement op 14 juni 2018 tegen een voorstel dat de natuurwaarden in onze Noordzee bedreigt. Volgens het voorstel zou er nog bodemberoerende visserij mogelijk zijn in het natuurgebied de Vlaamse Banken, net op de plaats met de meest kwetsbare natuur.
“Het is een historische beslissing. Nooit eerder beschermde het Europees parlement de natuurwaarden in zee zo concreet”, schreef journaliste Barbara Debusschere van De Morgen op de dag van de stemming.
Ons land was bijna weggekomen met veel te zwakke maatregelen om het gebied van de Vlaamse Banken te vrijwaren van vernieling. Daar is nu een stokje voor gestoken door de parlementariërs. Vooral de inspanningen van Kathleen Van Brempt (spa) maakten het verschil voor de stemming.
Rijke onderwaternatuur
De zone waarvan sprake ligt voor de Westhoek en biedt plaats aan een rijke onderwaternatuur. Ze bestaat uit een gevoelige bodem van grindbedden en zandbanken waar veel vissen paaien, waar een heus koraal (dodemansduim) leeft en waar ooit inheemse oesters voorkwamen.
Op papier genieten die zones strikte Europese bescherming. Maar onder druk van Deense en Nederlandse vissers zijn de Belgische beschermingsmaatregelen verder uitgehold, onder andere door er bepaalde visserijtechnieken te blijven toelaten die de bodem omwoelen en vernielen.
De status van beschermde zone betekent niet dat er helemaal geen vissersactiviteit mag zijn. Om een balans te vinden tussen economische belangen en natuurbehoud, verplicht Europa lidstaten plannen in te dienen waarin ze uitleggen hoe ze dat precies zullen doen. Concreet moet ons land met vooral de Nederlandse en Deense visserij afspreken waar ze wel nog in de Vlaamse Banken mogen vissen, en met welke technieken.
Afgezwakt voorstel
Het oorspronkelijke voorstel was al flinterdun, maar de laatste versie was nog verder afgezwakt door de deals die België heeft gesloten met de Denen, Engelsen, Fransen en de Nederlanders, waardoor nog meer schadelijke visserij in dat natuurgebied mogelijk is. Zo kan dat gebied zich niet herstellen en wordt de terugkeer van onder andere oesters onmogelijk gemaakt. Natuurpunt diende al eerder, samen met de ngo Seas at Risk en WWF België, een klacht in tegen het voorstel.
Dat het parlement het Belgisch plan nu verwerpt, is een sterk signaal aan ons land, de andere lidstaten en de Commissie die dit had laten passeren. Ze moeten wetgeving over natuurbescherming serieus nemen.
We begrijpen de pogingen van andere landen om zoveel mogelijk voor onze kusten te vissen. Belgische vissers doen net hetzelfde in Deense en Nederlandse wateren. Toch is het onbegrijpelijk dat specifiek dit gebied niet beter beschermd wordt. Ook vanuit economisch oogpunt: in de Vlaamse Banken liggen de kraamkamers van de visserij. Het is dan ook de beste verzekering van de toekomst voor die industrie.
(Aangepast naar een artikel uit De Morgen)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief