Muizen, ratten en spitsmuizen behoren tot de meest algemene zoogdiersoorten in Vlaanderen. Toch is de informatie over het voorkomen van deze soorten beperkt. Door systematisch onderzoek proberen we informatie te verzamelen over de aanwezigheid van kleine zoogdieren.
Muizen zijn knaagdieren die grofweg in drie groepen worden onderverdeeld: ware muizen, woelmuizen en slaapmuizen. Spitsmuizen daarentegen zijn insecteneters die tot dezelfde familie als de mol en de egel behoren. Het zijn dus geen muizen en hetzelfde geldt voor de vleermuizen. Vlaanderen telt in totaal 13 muizen- en rattensoorten en 6 spitsmuizensoorten.
Door middel van verschillende, eenvoudige onderzoekstechnieken proberen we gegevens te verkrijgen over het voorkomen van zowel algemene als zeldzame muizen-, ratten- en spitsmuizensoorten. Door deze procedure jaarlijks te herhalen, hopen we een beeld te krijgen van het verloop van de muizenpopulatie binnen onze reservaten. Om te weten te komen of het goed gaat met onze zoogdieren worden enkele zoogdiersoorten langdurig opgevolgd. Vooral knaagdieren zijn erg geschikt om populatieontwikkelingen te monitoren. Muizen zijn kort levende dieren waarvan de aantallen van jaar tot jaar sterk fluctueren alnaargelang de leefomstandigheden. Diverse factoren zorgen voor populatieschommelingen. Koude, droge winters bijvoorbeeld hebben een nadelig effect op de muizenstand, omdat de wintersterfte onder muizen dan hoog is. Muizen zijn daarom indicatief voor gunstige of ongunstige milieuomstandigheden. Door recente verspreidingspatronen te vergelijken met oudere kunnen trends worden vastgesteld.
Eén weekend in oktober plaatsen we life traps. In deze vallen worden de muizen levend gevangen en na controle opnieuw vrijgelaten. In totaal werken we met 60 vallen, die op 3 vaste plaatsen in een rij van 100 m geplaatst worden.
Het voorbije jaar was heel succesvol. Maar liefst 64 muizen werden gevangen: 52 bosmuizen en 12 rosse woelmuizen. Wat opviel bij de rosse woelmuis was dat soms 2 exemplaren samen in 1 val zaten. De drang naar voedsel was blijkbaar zodanig groot, of was het een blind vertrouwen in broer of zus? Meestal betroffen het jonge dieren (juveniel).
Of spiegelden ze zich aan spitsmuizen ? https://www.youtube.com/watch?v=wtQooYL9Jno
Luc Verstraeten
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief