Afbeelding
actie Assenede
Ivan Bernaerdt

Assenede schrapt subsidies voor natuur

26 feb 2025
Categorieën
Lokaal nieuws

Het nieuwe gemeentebestuur van Assenede laat meteen zien hoe belangrijk ze de natuur vindt. Het bestuur wil het subsidiereglement voor de aankoop van natuurgebieden opheffen. Het voorstel komt op donderdag 27 februari 2025 op de agenda van de gemeenteraad.

Samen voor meer natuur

Natuurpunt Meetjeslandse Kreken werkte de voorbije jaren op een constructieve manier samen met het gemeentebestuur dankzij dit subsidiereglement. “En dat wierp ook zijn vruchten af. Tenslotte moeten we samen werk maken van natuur en op die manier de gemeente versterken,” zegt voorzitter Bart Vandevoorde. “Onze Natuurpuntafdeling bestaat uit vrijwilligers van Assenede en omgeving die zich onbetaald inzetten voor een betere leefomgeving. Eén van de vele dingen die wij doen is een netwerk van Asseneedse natuurgebieden uitbouwen waar iedereen van kan genieten. Zo konden we de afgelopen jaren dankzij subsidies van het gemeentebestuur natuurgebieden verwerven en versterken. Met die subsidies kocht Natuurpunt onder meer een perceel aan de Valkstraat, waar een boomgaard met rustpunt ingericht werd. Aan het Kapellepad legden we samen met de gemeente een veilig fietspad aan. Verder werd een rustpunt gecreëerd aan de Pennemanspolderdijk en aan de Notelaarsbrug. Dit alles gebeurde ten dienste van de plaatselijke gemeenschap. Bovendien werden met de steun van de gemeente ook de eerste stappen gezet om de Doornendijk weer toegankelijk te maken voor trage weggebruikers.”

Overleg is essentieel

Elke aankoop van een nieuw stukje natuur gebeurt in onderling overleg met de eigenaar en eventuele gebruiker, zegt Natuurpunt: “We zetten liefst stappen vooruit van onderaf, gedragen door en in overleg met de betrokken partijen. Goede afspraken maken goede vrienden. Zo maken plaatselijke boeren gratis gebruik van een aantal natuurgebieden in het Krekengebied door bijvoorbeeld er te maaien of hun vee te laten grazen.”

Plicht van gemeente

De natuur staat onder grote druk. Daarom is het belangrijk om te behouden wat we hebben en de natuur uit te breiden waar nodig. Bouwen aan robuuste natuur is overigens de plicht van elke gemeente, die klimaatdoelen te halen heeft tegen 2030. “We hebben nood aan meer plekken om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of gewoon tot rust te komen,” vindt Riet Van de Velde van de Vrienden van de Begijnenakker. “Daar moeten we actief samen aan werken: beleidsmakers moeten burgers die de handen uit de mouwen willen steken ondersteunen, en ook de verenigingen die mee willen investeren in dit gezamenlijke doel verdienen steun van de plaatselijke overheid. Dorpsbewoners betrekken bij vergroeningsprojecten is zeer belangrijk, maar evengoed de samenwerking met actoren die hierin over heel wat expertise beschikken, zoals Natuurpunt,” luidt het.

Burgers niet op de hoogte

De burgers werden bij het voorstel dat voorligt overigens niet betrokken. Zelfs aan de milieuraad werd vooraf geen advies gevraagd. Bovendien blijft het heel vaag waar het vrijgekomen budget dan precies voor ingezet zal worden.

Verschillende burgers en verenigingen, waaronder Natuurpunt en de Vrienden van de Begijnenakker, zijn ongerust: “Het verwondert ons dat het nieuwe gemeentebestuur van Assenede ervoor kiest om subsidies voor natuur af te schaffen. Natuurpunt is de grootste ledenvereniging van Vlaanderen, in Assenede alleen al gedragen door honderden gezinnen die lid zijn. Die gedragenheid bij de bevolking onderstreept dat de uitdagingen om onze natuur te beschermen ongelofelijk groot zijn. Als burgers engageren wij ons niet enkel om natuurgebieden volledig vrijwillig te beheren door te maaien en te snoeien. Wij engageren ons omdat we weten dat er zoveel meer nodig is, omdat we weten dat we deze opdracht samen moeten aanpakken. Laat ons als beleidsmakers, burgers, milieu- en landbouwverenigingen samenwerken aan een groener Assenede. Wij verwachten van het gemeentebestuur dan ook dat zij ons als partners in dit verhaal beschouwen en we vragen hen om in gesprek te gaan in plaats van overleg te mijden.”

Het nieuwe gemeentebestuur van Assenede laat meteen zien hoe belangrijk ze de natuur vindt. Het bestuur wil het subsidiereglement voor de aankoop van natuurgebieden opheffen. Het voorstel komt op donderdag 27 februari op de agenda van de gemeenteraad.