Meetjeslands Krekengebied

Provincie Oost-Vlaanderen

Wandelen in Meetjeslands Krekengebied

Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar als in de Meetjeslandse Kreken. Dit natuurgebied huisvest enkele waardevolle stukjes natuur.

  • Je kan van het Krekengebied het hele jaar door genieten vanaf de openbare wegen.
  • Kinderen kunnen het Zonnebos ontdekken via het avontuurlijke Beestige Bomenpad.
  • Voor de dagtocht volg je de knooppunten 11–10–12–51–50–99–97–96–87–86–84 – 83 – 82 – 81–73–72–83–84–85–98–50–51–12–10–11.
  • Meer info over de wandelingen in het Meetjeslands Krekengebied vind je hier

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Toegankelijk voor kinderwagens

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad
  • snuitpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

3 routes

Wandeling op de grens met Zeeland

wandelpad
3.87km
Gemiddeld 60 minuten wandeltijd

Dagtocht

wandelpad
13.37km
Gemiddeld 200 minuten wandeltijd

Beestige bomenpad

snuitpad
0.92km
Gemiddeld 14 minuten wandeltijd

Startpunten

Vertrekpunt Beestig Bomenpad

Brouwersweg
Sint-Jan-in-Eremo
België

Vertrekpunt Beestig Bomenpad

Mandeweg
Sint-Laureins
België

Vertrekpunt dagtocht

Sint-Jansstraat 132
Sint-Laureins
België

Zien en doen

Wil je de Meetjeslandse Kreken verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem contact op met de gidsenwerking van Natuurpunt en Partners Meetjesland (09 377 93 00).

Dieren en planten

In de rietlanden rond de kreken broeden typische vogels als rietzanger, blauwborst en bruine kiekendief. Veel van de graslanden zijn zilt en om die reden komt er een typische fauna voor met zouttolerante plantensoorten als zeekraal, schorrezoutgras en zilte schijnspurrie. Vogels die in deze natte graslanden broeden zijn onder meer de grutto en de kievit. Op de kalkrijke dijken vind je speciale plantensoorten als wilde marjolein, agrimonie en kattendoorn.

Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder, met hier en daar ook rietganzen en andere overwinteraars. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.

Over dit gebied

Het Meetjeslands Krekengebied vertelt het verhaal van de mens die terrein verovert op de zee, en de zee die dan weer hard en genadeloos terugslaat. Het polderland rond de monding van de Westerschelde werd eeuwenlang geteisterd door dijkbreuken en overstromingen, waarbij het water grillige kuilen in het landschap uitschuurde. De zee trok zich terug en de kreken bleven over. Eens de zee door metershoge dijken was bedwongen, maakten rust en landbouw zich meester van de streek. De landbouw drong de natuur terug tot op de dijken en de oevers van de kreken met hun brede rietkragen, die heel wat bijzondere vogelsoorten herbergen. Daarom probeert Natuurpunt kreken, kreekranden, dijken en bijzondere graslanden te beschermen.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt beheert hier intussen heel wat dijken, kreken en graslanden, samen goed voor zo'n 180 hectare natuur. Voor het beheer werken de vrijwilligers en de professionele terreinploeg samen met plaatselijke landbouwers en instellingen als de Zwarte Sluispolder, de Generale Vrije Polders en het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei. Het Leopoldkanaal loopt als een blauw lint noord-zuid door het Krekengebied. Het is de ecologische verbinding tussen de Asseneedse kreken en de kreken van Sint-Laureins en vormt tegelijk de hoofdslagader voor de afwatering binnen het gebied.

Sinds 2012 herstelde Natuurpunt Meetjeslandse Kreken heel wat gedempte kreken. Ze werden in de vorige eeuw gevuld met bagger en afval en hier en daar werden er zelfs gebouwen op gezet. Voorafgegaan door veel onderzoek en het inzamelen van centen zagen kreken als de Vrouwkeshoekkreek, de Molenkreek, Zonnekreek en Sint-Janskreek op die manier opnieuw het licht.

Het herstel van opgevulde kreken is een groot werk. Daarnaast zijn onze vrijwilligers ook wekelijks in de weer met het maaien en afvoeren van onze graslanden, het beheren van de schaapskudde, het plaatsen en herstellen van afrasteringen, het snoeien van bomen en houtkanten, knotten en zo meer.

Afdeling

Meetjeslands Krekengebied wordt beheerd door

Meehelpen?

Help je mee? Elke laatste zaterdag van de maand werken we, gewapend met werkmateriaal en een appeltaart, in één van onze gebieden. Daarnaast is er een ploegje vrijwilligers dat elke dinsdag aan de slag gaat. Er zijn lichte klussen zoals zwerfvuil rapen of maaisel bijeen harken. Voor wie op zoek is naar zwaarder of uitdagender werk is er ook genoeg te doen!

Meld je aan bij meetjeslandsekreken@npmeetjesland.be en dan houden we je op de hoogte van onze werkdagen.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Nieuwsberichten

Assenede schrapt subsidies voor natuur

26 feb 2025
Lokaal nieuws

Het nieuwe gemeentebestuur van Assenede laat meteen zien hoe belangrijk ze de natuur vindt. Het bestuur wil het subsidiereglement voor de aankoop van natuurgebieden opheffen. Het voorstel komt op donderdag 27 februari 2025 op de agenda van de gemeenteraad.

Samen voor meer natuur

Natuurpunt Meetjeslandse Kreken werkte de voorbije jaren op een constructieve manier samen met het gemeentebestuur dankzij dit subsidiereglement. “En dat wierp ook zijn vruchten af. Tenslotte moeten we samen werk maken van natuur en op die manier de gemeente versterken,” zegt voorzitter Bart Vandevoorde. “Onze Natuurpuntafdeling bestaat uit vrijwilligers van Assenede en omgeving die zich onbetaald inzetten voor een betere leefomgeving. Eén van de vele dingen die wij doen is een netwerk van Asseneedse natuurgebieden uitbouwen waar iedereen van kan genieten. Zo konden we de afgelopen jaren dankzij subsidies van het gemeentebestuur natuurgebieden verwerven en versterken. Met die subsidies kocht Natuurpunt onder meer een perceel aan de Valkstraat, waar een boomgaard met rustpunt ingericht werd. Aan het Kapellepad legden we samen met de gemeente een veilig fietspad aan. Verder werd een rustpunt gecreëerd aan de Pennemanspolderdijk en aan de Notelaarsbrug. Dit alles gebeurde ten dienste van de plaatselijke gemeenschap. Bovendien werden met de steun van de gemeente ook de eerste stappen gezet om de Doornendijk weer toegankelijk te maken voor trage weggebruikers.”

Overleg is essentieel

Elke aankoop van een nieuw stukje natuur gebeurt in onderling overleg met de eigenaar en eventuele gebruiker, zegt Natuurpunt: “We zetten liefst stappen vooruit van onderaf, gedragen door en in overleg met de betrokken partijen. Goede afspraken maken goede vrienden. Zo maken plaatselijke boeren gratis gebruik van een aantal natuurgebieden in het Krekengebied door bijvoorbeeld er te maaien of hun vee te laten grazen.”

Plicht van gemeente

De natuur staat onder grote druk. Daarom is het belangrijk om te behouden wat we hebben en de natuur uit te breiden waar nodig. Bouwen aan robuuste natuur is overigens de plicht van elke gemeente, die klimaatdoelen te halen heeft tegen 2030. “We hebben nood aan meer plekken om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of gewoon tot rust te komen,” vindt Riet Van de Velde van de Vrienden van de Begijnenakker. “Daar moeten we actief samen aan werken: beleidsmakers moeten burgers die de handen uit de mouwen willen steken ondersteunen, en ook de verenigingen die mee willen investeren in dit gezamenlijke doel verdienen steun van de plaatselijke overheid. Dorpsbewoners betrekken bij vergroeningsprojecten is zeer belangrijk, maar evengoed de samenwerking met actoren die hierin over heel wat expertise beschikken, zoals Natuurpunt,” luidt het.

Burgers niet op de hoogte

De burgers werden bij het voorstel dat voorligt overigens niet betrokken. Zelfs aan de milieuraad werd vooraf geen advies gevraagd. Bovendien blijft het heel vaag waar het vrijgekomen budget dan precies voor ingezet zal worden.

Verschillende burgers en verenigingen, waaronder Natuurpunt en de Vrienden van de Begijnenakker, zijn ongerust: “Het verwondert ons dat het nieuwe gemeentebestuur van Assenede ervoor kiest om subsidies voor natuur af te schaffen. Natuurpunt is de grootste ledenvereniging van Vlaanderen, in Assenede alleen al gedragen door honderden gezinnen die lid zijn. Die gedragenheid bij de bevolking onderstreept dat de uitdagingen om onze natuur te beschermen ongelofelijk groot zijn. Als burgers engageren wij ons niet enkel om natuurgebieden volledig vrijwillig te beheren door te maaien en te snoeien. Wij engageren ons omdat we weten dat er zoveel meer nodig is, omdat we weten dat we deze opdracht samen moeten aanpakken. Laat ons als beleidsmakers, burgers, milieu- en landbouwverenigingen samenwerken aan een groener Assenede. Wij verwachten van het gemeentebestuur dan ook dat zij ons als partners in dit verhaal beschouwen en we vragen hen om in gesprek te gaan in plaats van overleg te mijden.”

Afbeelding
actie Assenede
Ivan Bernaerdt