Princebos (uitbreiding van het Van de Veldereservaat)
Wandelen in Princebos (uitbreiding van het Van de Veldereservaat)
Het Princebos is een klein gebied binnen de Turnhoutse ring, in de hoek gevormd door de Noord-Brabantlaan en de Kastelein. Het Van de Veldereservaat, het oorspronkelijke perceel dat in 1984 aan Natuurpunt geschonken werd, maakt deel uit van dit gebied. Later werd het reservaat verder uitgebreid en ingericht. Er werden een lindedreef en poelen aangelegd en met de steun van bedrijven werd er in 2023 begonnen met een bosaanplant. Dit wordt in 2024 afgerond. Omdat sommige historische kaarten dit gebied vermelden als Prince Akkers wordt het Van de Veldereservaat op 12 april 2024 uitgebreid tot Princebos. Het is het enige reservaat binnen de Turnhoutse Ring.
Toegankelijkheid
-
Honden zijn welkom aan de leiband
-
Geen bewegwijzerde routes aanwezig
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Zien en doen
In 2023 werd de bestaande vijver heraangelegd en werd er een tweede poel gegraven. Over het ontstaan van de langgerekte vijver zijn er twee theorieën. De ene wijt dit aan kleiwinning begonnen omstreeks 1815 t.b.v. een (kleinschalige) bakkerij van vloertegels. Volgens een andere bron is de vijver ontstaan zowat omtrent 1840 n.a.v. het graven van het Kempisch kanaal. Omdat dit laatste op heel wat plaatsen in het Turnhoutse hoger ligt dan het omringende landschap, diende grond aangevoerd te worden, bij voorkeur uit de onmiddellijke nabijheid.

Dieren en planten
Broedvogels in het reservaat zijn o.a. wilde eend, grote bonte specht, tuinfluiter, bosrietzanger en soms een nachtegaal. Buiten de broedperiode kan men er soorten ontmoeten zoals sperwer, houtsnip en sijs. De vijver herbergt heel wat kikkers en padden.
Het reservaat heeft ook een floristische waarde met bijvoorbeeld gevlekt longkruid, zwarte bes, ijle zegge, dotterbloem, slanke waterkers, puntkroos, geel nagelkruid enz. De boom- en struiklaag bestaat o.m. uit zomereik, es, ruwe iep, gewone esdoorn, zwarte els, zachte berk, lijsterbes, gelderse roos en vlier. In het voorjaar bloeien er o.a. sneeuwklokjes, trompetnarcis, speenkruid, bonte gele dovenetel, een soort boshyacint, enz.
Een aantal van de genoemde plantensoorten worden gerekend tot de zogenaamde “stinzenplanten”. Hiermee bedoelt men planten die dikwijls niet streekeigen zijn, maar voorkomen op oude landgoederen en zich van daaruit verspreiden in geschikte biotopen. Hier zou mogelijk invloed kunnen bestaan van landgoederen in de onmiddellijke nabijheid zoals Boone’s Hof. Deze veronderstelling wordt bevestigd door het feit dat die planten niet alleen voorkomen in het reservaat zelf, maar ook in bosjes elders in deze omgeving.
Typerend voor het gebied zijn een aantal ruwe iepen met een zekere ouderdom. Deze trekken specifieke insectensoorten aan zoals de iepenknobbelmijt, iepenbladnerfluis, iepenmineerwesp, iepenmineermot, iepenbladrandmineermot, iepenzigzagbladwesp, iepenvlekgalmug en iepenpage.
Over dit gebied
Op 7 mei 1984 schonk de heer Carolus Faes aan de toenmalige natuurvereniging De Wielewaal twee perceeltjes grond (grotendeels elzenbroek en ook een voormalig moestuintje) op voorwaarde dat de vereniging deze zou beheren als het Mevrouw Van de Veldereservaat, ter herinnering aan zijn overleden echtgenote. Nog datzelfde jaar stond de heer Thierry Van Schoubroeck uit Turnhout toe dat twee percelen van hem in die omgeving (rietlandje en poel) mee beheerd werden. In 1987 werd nog een klein perceeltje bos bijgekocht. Het was sindsdien een van de kleinste natuurreservaatjes in Vlaanderen (een derde hectare, waarvan 1.570 m² in eigendom).
Die toestand bleef decennialang ongewijzigd. Maar in voorjaar 2016 kon de aankoop gerealiseerd worden van de terreinen van de heer Van Schoubroeck, niet alleen van de twee perceeltjes die we al in 1984 van hem in beheer kregen, maar ook van een aangrenzend hooiland.
Wat doet Natuurpunt
Tijdens de laatste jaren werden er geen grote beheerwerken uitgevoerd. Eind 2022 werd besloten daar verandering in te brengen. In 2023 werd er een nieuw wandelpad aangelegd, de bestaande poel werd heraangelegd en er werd een bijkomende poel gegraven. Tijdens de bosplantactie van 2023 werd een eerste deel van het open terrein bebost en werd het wandelpad omgetoverd tot een lindedreef, genoemd naar Wangari Maathai, de Keniaanse milieuactiviste die in 2004 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. In 2024 wordt de rest van het open terrein bebost, zodat we in Turnhout een uniek bos krijgen binnen de Turnhoutse ring.
Afdeling
Princebos (uitbreiding van het Van de Veldereservaat) wordt beheerd door
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Princebos (uitbreiding van het Van de Veldereservaat)
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief