Natuurstudie in het Schulensbroek
Natuurstudie is de hoeksteen van natuurbeheer. De historische data van biotiek (plant, dier, ...) en abiotiek (geologie, hydrologie, ...) geven een beeld van ecosystemen, natuurkwaliteit en biodiversiteit in een gebied, zowel nu als in het verleden. Het is de basis voor natuurvisie, natuurstreefbeelden, natuurinrichting en beheer, evaluatie en bijsturing.
Het Schulensbroek heeft een rijke traditie in natuurstudie: meer dan 30 jaar broedvogelonderzoek, trek- en watervogeltellingen, vegetatiekarteringen (tot vroeg in de 20e eeuw), peilbuismetingen, inventarisatie van bijen, libellen, vlinders,…. En de duizenden waarnemingen van de honderden natuurliefhebbers die in dit ‘natuurrijk’ gebied uitkijken naar plant en dier, allemaal verzameld op waarnemingen.be.
- Wil jij ook graag planten inventariseren, vogels tellen of andere beestjes zoeken? Geef ons een seintje!
- Tip voor een bezoek: raadpleeg waarnemingen.be voor de laatste waarnemingen in het Schulensbroek. En natuurlijk geef je ook jouw waarnemingen in op waarnemingen.be.
Wat kan je in het Schulensbroek verwachten?
Vogelparadijs
Met 265 waargenomen soorten is het niet verwonderlijk dat vogels het best en meest bestudeerd zijn in het Schulensbroek. Elk jaargetijde geeft weer andere soorten: steltlopers en roofvogels op trek in lente en herfst; eenden, ganzen, kramsvogels en enkele wilde zwanen in de winter; en in de zomer talrijke broedvogels zoals blauwborst, spotvogel, wielewaal, grutto, grauwe klauwier, zomertaling, zomertortel en veel meer.
Jaarlijks worden ook nieuwe en zeldzame soorten gezien (2021: reuzenstern, zeearend, zwarte ooievaar, steltkluut, sneeuwgors...)
Een groep enthousiaste vogelaars (Koen Leysen, e.a.) tellen al meer dan 30 jaar broedvogels, watervogels in de winter en trekvogels in de herfst.

... met bloemrijke graslanden ...
Met > 750 ha graslanden is het Schulensbroek de uitgelezen plek voor grassen. Water is hier nooit ver af en levert honderden aan water en vocht gebonden planten. Kruipend moerasscherm is zo een plantje. De Vroente, een eeuwenoude 15 ha grote (natte) vrijgeweide in het Schulensbroek is een van de weinige vindplaatsen in Vlaanderen.

... en veel beestjes in het gras en water
Naast de goed zichbare grote zoogdieren zoals ree, haas en vos verbergt het vochtige grasland, struweel en broekbos, duizenden kleine beestjes. Vooral de grotere, kleurrijke vliegende soorten zoals libellen (42), vlinders (30) en bijtjes trekken onze aandacht. Soorten die het de laatste jaren goed doen in een opwarmend klimaat: Bv. kaasjeskruiddikkopje, kleine parelmoervlinder, iepenpage, zadellibel, zuidelijke glazenmaker...
Wat voor grasland geldt, is zeker waar voor water. Hierin wordt alles, ook de grotere soorten zoals baars, snoek zelfs de meer dan een meter grote meerval, goed verborgen. De zeldzame grote modderkruiper is echt kampioen in verbergen. Overdag zit hij diep onder de modder om 's nachts naar voedsel te zoeken. Ook van de bever zien we enkel de knaagsporen en glijbanen. Vangen is meestal de enige manier om de aanwezigheid van deze watergebonden soorten zoals vissen, waterspitsmuis, waterdiertjes en salamanders vast te stellen. Kikkers hoor je wel kwaken.
