Wat zijn werkgroepen?
Natuurpunt Lievegem heeft enkele actieve werkgroepen die zich focussen op de kennis, het beheer en de studie van een specifieke soortgroep of doelsoort. Deze werkgroepen draaien op een klein werkingsbudget via subsidies, gebaseerd op hun activiteit. Zo hebben we een vogelwerkgroep die vooral actief is rond de Zomergemse uilen en zwaluwen, met bijkomende ambitie om broedvogelmonitoring uit te voeren rond het Keigatbos en is er een amfibieënwerkgroep die zich rond het Keigatbos inzet voor paddentrek-activiteit. Tot een aantal jaar terug stond er ook een volwaardige zoogdierenwerkgroep (voornamelijk rond muizen en vleermuizen) op poten, de ambitie is om deze de komende tijd terug op te waarderen.
Bijkomend werd de afgelopen twee jaar ook reeds op systematische wijze aan dag- en nachtvlindermonitoring gedaan, voorlopig zonder werkgroep-activiteit.
Voorlopig zijn al deze activiteiten weliswaar beperkt tot Zomergems niveau en is er uiteraard nog steeds ruimte tot verruiming van deze initiatieven en op termijn zouden we deze groepen graag op Lievegems niveau laten meedraaien, maar de huidige vrijwilligerspoel is daar te klein voor om dit te verwezenlijken zonder buitensporig veel extra werk.
mocht u interesse hebben om mee te helpen bij de bovenstaande monitoringen en activiteiten, of indien u nog andere ideeën heeft voor lokale natuurstudiewerkgroepen: geeft u gerust een seintje via <jari.vandendriessche@ugent.be>, dan verwijzen we u door naar de juiste personen.
Vogelwerkgroep
De huidige vogelwerkgroep focust voornamelijk op de verschillende soorten uilen (steenuil, kerkuil, bosuil & ransuil), valken (torenvalk & slechtvalk) en zwaluwen (huiszwaluw, boerenzwaluw, gierzwaluw & oeverzwaluw) op Zomergems grondgebied.
Meer specifiek monitort onze werking de nestkasten voor de steenuilen, kerkuilen, torenvalken en huiszwaluwen. Bij deze eerste drie soorten worden de jongen ook telkens geringd. Verder worden voor de vier zwaluwsoorten het aantal bezette nesten systematisch geteld en wordt in het vroege voorjaar het aantal roepende steenuilmannetjes geteld.
Vanaf volgend jaar zullen ook jaarlijks broedvogels gemonitord worden in het Keigatbos met behulp van AudioMoth geluidsrecorders.
Amfibieënwerkgroep
Rond het Keigatbos trekt zich elk jaar een behoorlijke amfibieëntrek op gang. Een paar enthousiastelingen en omwonenden zetten zich de laatste jaren in om in de periode februari-maart dagelijks een kleine ronde te doen om de amfibieën veilig te helpen oversteken en tegelijkertijd hun aantallen bij te houden.
Wilt u graag meedoen? Helpende handen zijn altijd welkom! Of wilt u gewoon meer weten?
Contacteer dan Sam op <samdedecker1@gmail.com> of Jari op <jari.vandendriessche@hotmail.be>

Zoogdierenwerkgroep
Peter De Bock, als natuurlijke trekker van deze werkgroep, is sinds jaren actief met het vangen van muizen via live-traps (een intensief werk waarbij reeds een paar dagen vooraf vallen 'gevoederd' moeten worden) en is soms ook op pad met de batdetector voor vleermuizen. De laatste jaren echter, wegens tijdsgebrek, ligt deze werkgroep wat stil, op losse wildcamerawaarnemingen na.
Vanaf 2024 zullen we wel weer vleermuisactiviteit rond het Keigatbos monitoren met behulp van AudioMoth geluidsrecorders, wat vooralsnog een eenmansinitiatief is.
Vlinderwerkgroep
De vlinderwerkgroep is een huidige onofficiële werkgroep en behelst de monitoringsacties in het Keigatbos en deels erbuiten rond de dagvlinders en nachtvlinders. Concreet worden sinds het voorjaar van 2023 op 2- tot 4-wekelijkse basis 4 transecten afgelegd (Berhoutbos, Diepenbeek, Pastershuyzekensbos & Kerhoek) waarbij alle vlinders geteld worden. Daarnaast worden ook op 2- tot 4- wekelijkse basis systematische nachtvlindertellingen uitgevoerd op een 15-tal verschillende locaties (6x Berhoutbos, 4x Pastershuyzekensbos, 1x Essenbos & 3x Kerhoek) in Zomergem. Hiervoor gebruiken we ledemmers met simpele UV led strips.
Voorlopig is dit geheel een eenmansactie, waarbij soms geïnteresseerde medebestuursleden de nachtvlindervangsten komen bijwonen.
Contact: <jari.vandendriessche@ugent.be>