De Bergelenput ontstond in de jaren '70 toen de snelweg E403 aangelegd werd. Na de graafwerken werd er afval gestort. In 1989 besliste de gemeente Wevelgem om de Bergelenput aan te kopen. Later werd de hoeve en de 29 ha landbouwgrond eromheen aangekocht door de provincie en werden grote delen van het nieuw aangekochte gebied bebost. In 1999 sloot de provincie een erfpacht af met de gemeente voor het beheer van de Bergelenput en omgeving. Zo ontstond het provinciedomein Bergelen. Natuurpunt afdeling Wevelgem staat in voor het beheer van bepaalde zones zoals de rietkraag, de vlinderweide en grasland met poelen.
Langs en door het domein loopt de Heulebeek, die daar nog een grotendeels natuurlijke loop heeft. Je vindt er ook de Bulskamphoeve, een historische hoeve waarvan de gebouwen in hoefijzervorm binnen de omwalling staan.
Het provinciedomein Bergelen is een gevarieerd landschap met een meer met rietvelden, struweel, kleine landschapselementen, bos en een boomgaard. Het domein is goed toegankelijk via diverse wandelpaden. Voor de vogelkijkers is er een observatiehut en twee wanden gebouwd.
Het meer herbergt een groot aantal watervogels, futen en Aalscholver. Meestal zijn roofvogels als Buizerd en Sperwer te zien. Vanuit de vogelkijkhut en langs de oevers zijn Oeverzwaluw, Geoorde Fuut en IJsvogel te zien.
Volgens waarnemingen.be werden in Bergelen al 252 vogelsoorten waargenomen.
