
De meeste planten zijn uitgebloeid, en voor paddenstoelen is het nog net iets te vroeg. Ook voor insecten die voedsel zoeken op bloemen loopt het seizoen op zijn einde. Maar dit betekent niet dat er geen insecten meer te zien zijn, integendeel.
Sprinkhanen behoren tot de groep met een onvolledige gedaanteverwisseling. Dit betekent dat nadat de nimf uit het eitje is gekropen zij telkens wat gaat groeien en bij elke vervelling wat meer op het volwassen insect gaat lijken. Nimfen zijn niet altijd op naam te brengen, maar de volwassen exemplaren, die je nu overal ziet, zijn dit wel. In de graslanden is momenteel de krasser in grote getale aanwezig. In wat ruigere begroeiing vind je onze grootste sprinkhaan, de grote groene sabelsprinkhaan, terug. Maar ook heel wat andere soorten kan je nu tegenkomen.
Maar ook de kevers kan je nog overal aantreffen. Kijk ook maar eens onder een stuk dode schors van een boom, grote kans dat je er één van onze loopkevers aantreft. Zeker als het wat kouder begint te worden zoeken ze daar beschutting. Ook lieveheersbeestjes tref je nog vaak aan, ze doen zich te goed aan bladluizen. Je hebt deze in alle mogelijke vormen en kleuren, weet dat er niet minder dan 65 soorten voorkomen in Vlaanderen.
Een groep die nogal eens verward wordt met de kevers zijn de wantsen. Bij de kevers zijn de voorvleugels volledig verhard, bij de wantsen is dit maar voor een deel. Als je goed kijkt ontdek je het vliezige uiteinde van de voorvleugels en weet je dat je te doen hebt met een wants.
Onze kern heeft een zeer actieve werkgroep natuurstudie. Het verslag van onze laatste vergadering met o.a. de planning voor 2021 en 2022 staat op onze website. Er zit zeker iets voor u tussen. Wil je meer info over deze werkgroep, of er deel van uitmaken, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Groetjes,
Het BioBlitz team: Brigitte, Ilse, Marc, Guy, Edwin en Gert
Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?
Natuurstudie-activiteiten in de kijker
Maandelijkse vlinderwandeling
Maandelijks gaan we, als het weer het toelaat, op de tweede maandagnamiddag (13u30-16u30) van de maand april t.e.m. september, met een aantal geïnteresseerden op zoek naar dagvlinders in onze natuurgebieden
De laatste wandeling van dit jaar is gepland op maandag 13 september. Wil je graag meegaan? Contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Maandelijkse observatiewandeling
Maandelijks gaan we, de eerste maandag van de maand (13u30-17u00), op stap met een aantal geïnteresseerden om de natuurgebieden en de voorkomende soorten beter te leren kennen. Oorspronkelijk opgestart als een ondersteuning voor NME (Natuur- en Milieueducatie), nu worden regelmatig de veldgidsen en bino's bovengehaald.
Wil je graag meegaan? Contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zondag 26 september van 14u tot 17: insectenwandeling in het Steengelaag
Het Steengelaag kent heel wat diverse biotopen, dit staat garant voor een grote rijkdom aan insecten. Op onze bloemrijke graslandjes treffen we diverse soorten vlinders en libellen aan, beide op zoek naar voedsel. Op de zomereiken langsheen het wandelpad vinden we heel wat gallen in allerlei maten en formaten. Ook de berenklauw staat nog in bloei, en deze is interessant voor zweefvliegen, wantsen en kevers die op zoek zijn naar nectar.
Soortengroep in de kijker
Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep.
Deze maand: Sprinkhanen, wantsen en lieveheersbeestjes.
Algemeen:
Een hele reeks gratis zoekkaarten en posters op de website EIS Kenniscentrum Insecten Nederland:
- Lieveheersbeestjes: zoekkaart, poster en veldtabel
- Sprinkhanen: zoekkaart en poster
- Wantsen: poster en veldtabel
- Doodhoutkevers: poster
Gebeten door insecten? Kijk dan zeker eens naar de serie Entomologische Tabellen van Eis-Nederland.
Moeilijk gaat ook
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Lees het blog van Natuurverkenner Ilse
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.