
Paddenstoelen zijn wonderlijke creaturen van de natuur. Ze zijn er altijd: zowel in de zomer als in de winter. Sommige paddenstoelen slagen er zelf in om op enkele uren tijd tot een 15 centimeter te groeien zoals de stinkzwam en de inktzwam.
Je kan deze paddenstoelen opdelen in 3 groepen:
Groep 1 werkt samen met boomwortels. Zij leven samen met bomen en kunnen gewoon niet zonder elkaar zoals bijv. de berkenboleet. Deze boleet vind je terug in de buurt van juist ja een berk. De berk en de boleet wisselen voedsel uit met elkaar en op deze manier overleven beiden. (in symbiose)
Groep 2 parasiteert op bomen en zij zorgen er voor dat de boom uiteindelijk doodgaat. Meestal zijn deze bomen op dat moment al niet zo gezond meer. Een voorbeeld hiervan is de honingzwam. (parasieten)
Groep 3 zijn de opruimers van de bodem. Zij eten alle dode bladeren en dode takken op. Een voorbeeld hiervan is het gewei – zwammetje. Dit zwammetje groeit op rottend hout en het ziet er ook uit als een gewei van een hert. Het zwammetje eet letterlijk het dode hout op. (saprofyten)
Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?
Soortengroep in de kijker
Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep.
Deze maand: Paddenstoelen
Om te beginnen:
- Doe mee met de digitale paddenstoelpluk via ObsIdentify. De resultaten van vorig jaar kan je hier bekijken.
- Op diezelfde pagina vind je heel wat info over gifitig paddenstoelen, hoe ze te herkennen,...
- Natuurpunt Webinar: weetjes en verhaaltjes over paddenstoelen
Mag het wat meer zijn?
- Natuurpunt webinar: Insecten en Zwammen (6 euro)
- Op onze eigen website staat heel wat interessante informatie, dankzij paddenstoelenspecialisten Hugo, Marc en Dirk. Zelfs het drogen van paddenstoelen komt aan bod.
Voor de kleintjes, en de begeleiders van de kleintjes
- Gratis lespakket Paddenstoelen, aangeboden door KNNV en de auteurs van "Alle kinderen naar buiten"
- Nog een gratis lespakket Paddenstoelen, aangeboden voor IVN.
Helemaal gebeten? Voor de experts
Moeilijk gaat ook
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Lees het blog van Natuurverkenner Ilse
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.