
De eerste dagvlinders beginnen zich te vertonen, zeker de citroenvlinder laat zich regelmatig zien, maar ook af en toe een dagpauwoog of gehakkelde aurelia. Maar bij de nachtvlinders is er al meer activiteit te bespeuren, begin maart werden er bij ons al 13 soorten gespot. Ja, de wereld van de nachtvlinders is een pak rijker dan deze van de dagvlinders. En zeg er zeker niet zomaar een 'mot' tegen, sommige zijn echte juweeltjes.
Wil je zelf nachtvlinders spotten in je tuin, dit is helemaal niet zo moeilijk. Je kan ze lokken met een felle lamp en een wit laken of zoete smeer die je aanbrengt op een boom. In het artikel van de vlinderstichting lees je hier alles over. Dit wordt zeker een topactiviteit voor in de eigen tuin, en helemaal corona-proof. Ook leuk om met de kinderen te doen.
Weet ook dat de natuurherkenner 'Obsidentify' erg goed werkt voor nachtvlinders, je kan ze dus ook makkelijk op naam brengen wat het des te interessanter maakt. Als uw tuin wat natuurvriendelijk is ingericht ga je merken dat er ook in uw tuin heel wat te beleven valt. En wil je nog meer weten over deze soortengroep, schrijf je dan in voor onze cursus nachtvlinders.
Wij kijken de volgende weken alvast uit naar de vele tuin-waarnemingen.
Soortengroep in de kijker: nachtvlinders
Wist je dat er in België zo’n 2500 soorten vlinders voorkomen? Meer dan 95% daarvan zijn nachtvlinders of motten, zoals ze ook wel genoemd worden. Van de grotere, goed herkenbare nachtvlinders komen er in Vlaanderen meer dan 700 soorten voor.
Waarom komen motten op licht af? Hoe kan je al die verschillende soorten en families uit elkaar houden? Hoe kan je nachtvlinders bestuderen in je eigen tuin? Tijdens twee theorie-avonden gaan we dieper in op de leefwijze, herkenning en waarnemingsmethoden van nachtvlinders. Daarna trekken we twee avonden het veld in om nachtvlinders te zoeken. Een aanrader, niet enkel voor nachtraven!
Meer informatie en inschrijven voor deze cursus
Enkele proevertjes waarmee je direct aan de slag kan:
- Enkele opvallende nachtvlinders op de Natuurpunt website
- Elke soort telt: Wim legt in minder dan 3 minuten uit waarom nachtvlinders belangrijk zijn
- Nachtvlinders zoeken
Nachtvlinders voor beginners
Een gratis herkenningskaart 'Voorjaarsuilen' en instructies om zelf een lichtval te maken. Dat (en meer) lezen we in de meest recente nieuwsbrief van waarnemingen.nl. We vonden dit artikel zodanig interessant dat we het graag met jullie delen.
(overgenomen met toestemming)
ObsIdentify
Met meer dan 2500 soorten nachtvlinders is het op naam brengen niet evident voor een beginnende nachtvlinderaar. Gelukkig is er ObsIdentify om je te helpen. De automatische herkenning van de app werkt bijzonder goed bij deze soort.
Heb je de webinar ObsIdentify gemist? Dan kan je die hier herbekijken:
Moeilijk gaat ook
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Lees het blog van Natuurverkenner Ilse
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.