
Vlinders en Libellen, ze worden dikwijls in één adem genoemd. Nochtans zijn ze heel verschillend.
Vlinders kennen we als zachtaardige insecten, die enkel nectar uit bloemen en soms rottend fruit tot zich nemen en ook bestuivers zjjn voor heel wat planten. Libellen daarentegen zijn geduchte jagers en deinzen er niet voor terug om zelfs eigen soortgenoten te verorberen.
Ook de levenscyclus is verschillend.
Vlinders behoren tot de groep van insecten met volledige gedaanteverwisseling: ei, rups, pop en imago (volwassen insect). Deze transformatie gebeurt volledig terrestrisch (op het land).
Libellen behoren tot de groep met onvolledige gedaanteverwisseling: ei, nimf (gaat een aantal keren vervellen), laatste vervelling (uitsluipen) tot volwassen insect (imago). Het nimfenleven van libellen speelt zich volledig onder water af (aquatisch), het volwassen insect leeft op het land (terrestrisch).
Wat ze allebei gemeen hebben? Het zijn prachtige kleurrijke grote insecten die tot de verbeelding spreken en makkelijk te determineren en te fotograferen zijn. Het aantal soorten in Vlaanderen is beperkt. Ik ben er zeker van dat ObsIdentify je kan helpen bij het op naam brengen.
PS: niet vergeten: zaterdag 17 juli is Wakona soortenzoekdag. Dit jaar spreken we af in Hamme. Een ideale gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden en kenners op soortenjacht te gaan.
Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?
Flora in onze gemeente
Natuur bestaat niet enkel in de natuurgebieden, maar ook in de bebouwde kom van steden en gemeenten. Om dat te onderzoeken verkennen we op zaterdag 14 augustus om 13u30 het centrum van Sint-Gillis-Waas. Samen gaan we op zoek naar stoepplantjes, interessante voortuintjes, goed beheerde bermen,...
Vanwege Corona-maatregelen is inschrijven verplicht.
Soortengroep in de kijker
Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep.
Deze maand: Vlinders en Libellen
Uiteraard vind je op de Natuurpunt website al een heleboel informatie:
- Informatie over de Grote Vlindertelling van deze maand
- Vlinders herkennen
- Gratis vlindergids om je tuin om te toveren tot een vlinderparadijs
Voor de leerkrachten biedt Natuurpunt ook een heus lespakket aan.
De website van de Vlinderstichting biedt een schat aan informatie:
- Herkenningskaarten voor vlinders, nachtvlinders en libellen
- En voor de kinderen kan je een Vlinder-DoeBoek downloaden
Natuurpunt Waasland heeft een actieve werkgroep Vlinders en Libelllen. Regelmatig inventariseren deze vrijwilligers onze natuurgebieden. De resultaten hiervan vind je op onze eigen website.
Gebeten door dagvlinders of libellen?
- Libellenvereniging Vlaanderen vzw
- Voor dagvlinders: http://www.phegea.org/
Ilse's Blog: avonturen van een natuurverkenner
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Lees het blog van Natuurverkenner Ilse
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.