
Beste natuurliefhebber,
Fijn dat je wil meehelpen met onze BioBlitz 2021 waarmee we de biodiversiteit van Sint-Gillis-Waas en Stekene in kaart willen brengen.
Klimaatverstoring en verlies van biodiversiteit zijn hot items. Hoewel dit wereldwijd problemen zijn, zijn wij van Natuurpunt Waasland-Noord ervan overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Met deze actie willen we ons steentje bijdragen aan onderzoek naar het verlies van biodiversiteit en de oprukkende zuidelijke fauna en flora t.g.v. de klimaatopwarming. Tegelijk vestigen we de aandacht op de problematiek.
Onze doelstelling is eenvoudig: zoveel mogelijk verschillende soorten (planten en dieren) vinden. Er zijn wereldwijd naar schatting 5 à 100 miljoen soorten, waarvan vele nog onbekend. We hopen er in ons werkingsgebied 2500 te vinden.
Om die doelstelling te bereiken moeten jullie zo vaak mogelijk buiten komen en de soorten die je ziet registeren. Dit doe je alleen of in kleine (corona-proof) groepjes.
Zodra het kan organiseren we een leuke groepsactiviteit om ervaringen en een frisse pint te delen.
Jas aan, muts op en gaan!
Vriendelijke groeten,
Het BioBlitz-team
Van start
Alle waarnemingen die in 2021 geregistreerd worden in Sint-Gillis-Waas en Stekene tellen mee. Maar hoe registreer je nu een waarneming?
We gebruiken de website waarnemingen.be. In het veld kan je gebruik maken van ObsIdentify en Obs-apps voor je smartphone.
Om deze tools te leren kennen biedt Natuurpunt enkele gratis webinars aan:
- Waarnemingen.be voor beginners
- ObsIdentify en iObs (voor apple gebruikers)
- ObsIdentify en ObsMapp (voor android gebruikers)
Na het bekijken van de webinars ga je op zoek en geef je zoveel mogelijk waarnemingen in. Niet enkel in natuurgebieden, maar ook en vooral in je eigen tuin, straat, braakliggend stukje grond in de buurt… Want net die stukjes natuur zijn nu blinde vlekken op de kaart.
We zijn op zoek naar spontane en wilde natuur. Aangeplante en ingezaaide plantjes in je tuin zijn goed oefenmateriaal. Vaak weet je immers al welke soort het is. Ze tellen echter niet mee in de zoektocht naar diversiteit.
Heb je vragen, suggesties of aanvullingen, laat het ons weten via natuurstudie@panneweel.be (of antwoord op deze mail).
Soortengroep in de kijker
Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep.
Deze maand: Vogels
Binnenkort is het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt. Ter voorbereiding kan je alvast tuinvogels leren herkennen en de tuingids voor blije vogels aanvragen.
Bekijk één van de volgende Natuurpunt webinars:
- Vogelzang in de tuin (gratis)
- Vogeltrek (gratis)
- Spechten (betalend, 4 euro)
- De Koekoek (betalend 4 euro)
Vogelzang herkennen is niet eenvoudig, maar oefening baart kunst. En ook dat kan vanuit je luie zetel met de Natuurpunt oefenmodule.
Gebeten door vogels? Wist je dat Natuurpunt een uitgebreide vogelwerking heeft met verschillende vogelwerkgroepen en telprojecten? Zo werken we samen met INBO voor Watervogeltellingen.
Ook buiten de Natuurpunt-website zijn heel wat interessant bronnen te vinden. Bijvoorbeeld het YouTube kanaal van Paul Saager uit Haarlem over vogels leren kennen.
Moeilijk gaat ook
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Vrijwilliger Ilse ging in november al aan de slag met tellen en meten. Haar ontdekkingstocht lees je in Ilse's blog.
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.