Bioblitz december 2021

Mossen en korstmossen zijn niet de eenvoudigste organismen. De wetenschap is het over vele zaken nog niet eens. Onder andere de manier van voortplanten is nog niet definitief vastgelegd.
Op het terrein zijn een aantal veel voorkomende soorten gemakkelijk op zicht te herkennen. Er bestaat veel literatuur over en op internet zijn er determinatiewerken met prachtige foto’s gratis te downloaden.

Een mos is een groene plant zonder vaatstructuren. Ook de gas- en vloeistofuitwisseling gebeurt steeds van cel tot cel zonder speciale organen. Zoals de hogere planten doen ze aan fotosynthese door middel van bladgroen. Ze blijven erg klein en zijn gebonden aan de bodem of het substraat waar ze op groeien. Er zijn bij ons ongeveer een 400 verschillende soorten beschreven. Vaak voorkomende soorten zijn o.a. gewoon muisjesmos (op daken), gewoon haakmos (in gazons) en steenvedermos (op stenen).

De korstmossen zijn een lichaam van twee verschillende organismen. Het zijn platte plantaardige structuren  (een thallus genoemd) met in de  buitenlaag een schimmel die het binnenste laag, waar de algen zitten, beschermt. Bij ons komen meer dan 600 soorten korstmossen voor. Het leuke eraan is dat korstmossen er in de zomer en de winter helemaal hetzelfde uitzien. De voortplanting ervan is voor de wetenschap nog erg duister.
Soms kunnen we kleine bekerzwammetjes op de bovenzijden van de thallus zien, zoals bij de dooiermossoorten.  De schimmel is steeds een ascomyceet (= een speciale type paddenstoel).  Deze laag beschermt de ganse structuur ook tegen uitdroging. De wieren doen aan fotosynthese waardoor er voedsel voor de schimmel geproduceerd wordt.

Veel plezier met deze facinerende organismen!

Groetjes,
Het BioBlitz team
Brigitte, Ilse, Marc, Edwin, Guy, Gert

Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?

BioBlitz November 2021

Lees meer

Soortengroep in de kijker

Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep. 

Deze maand:  Mossen en korstmossen

De websites www.mossenkorstmossen.be en www.blwg.nl bevatten een schat aan informatie over dit moeilijke onderwerp. Een kleine greep uit het aanbod:

Om te beginnen:

Geavanceerd:

Laat ze niet stikken

Vlaanderen zit onder een stikstofstolp. We stoten véél meer stikstof uit dan gezond is, zowel voor onszelf als de natuur. In Europa zijn we zelfs stikstofkampioen.

Mossen en korstmossen worden vaak gezien als ongewenste gasten in het gras en op de oprit. Ten onrechte. Niet alleen zijn het fascinerende organismen, ze helpen ons in de strijd tegen stikstof.

Lees meer over het stikstofprobleem en de standpunten van Natuurpunt op de website.

Onze Natuur: Canvas documentaire 2022

Onze Natuur wil 11 miljoen Belgen doen inzien dat we grenzeloos trots mogen zijn op wat er zich in ons eigen land afspeelt. Zo willen we de band tussen de Belgen en hun natuur versterken. Want als je met zoveel fierheid en respect naar Onze Natuur kijkt, zal je ze ook spontaan beter beschermen.

in 2022 kunnen we genieten van Onze natuurdocumentaires op Canvas. Alvast een voorsmaakje.

Moeilijk gaat ook

De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten.  Welkom bij mijn ontdekkingstocht.


Lees het blog van Natuurverkenner Ilse

De cirkel is rond

Met het einde van het jaar in zicht is ook onze BioBlitz actie bijna afgelopen. Volgende maand is alweer onze laatste nieuwsbrief.

Zin in meer?

Om te beginnnen

Ietsje meer

Noteer zeker ook volgende datums in je agenda:

 

Over deze nieuwsbrief

BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.