Bioblitz april 2021

Beste bioblitzers,

Het zomeruur is er, net als de zon. De lente is in het land! (*)
Geen betere moment om buiten te komen en te inventariseren! Plantjes, insecten, vogels,… Noem maar op. Alle levende wezens komen uit hun kot.

Wijzelf jammer genoeg nog niet. We hadden gehoopt om in het voorjaar een eerste keer samen te komen om ervaringen en verhalen uit te wisselen. En van elkaar te leren. Door de maatregelen moeten we dat uitstellen. Maar uitstel is geen afstel!

In deze nieuwsbrief zoomen we in op de roofvogels, een fascinerende en soms tot de verbeelding sprekende soortengroep. We voorzien ook een korte afleiding in de vorm van een quiz. En niet vergeten: op onze websitekan je alle afgelopen nieuwsbrieven nog eens nalezen.

Vele lentegroeten,
Het BioBlitz-team

(*) de Aprilse grillen van afgelopen dagen moet je maar even door de vingers zien. Die zijn zo weer over.

Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?

BioBlitz Maart 2021

Soort in de kijker: baltsende buizerds

Momenteel hoeven we niet meer in de lucht te kijken om buizerds – Buteo buteo – waar te nemen. Boven de open velden en natuurgebieden horen we het typische ”miauwend” geluid van deze grote roofvogel (klik HIER om het geluid op de Natuurpunt website te horen). 

Het verenkleed van deze grote inheemse roofvogel kan heel verschillend zijn, zoals zijn Franse naam Buze variable doet vermoeden. De kleuren van de veren variëren van bijna wit tot donkerbruin.  Zijn forse kop is wel heel typerend voor deze mooie vogel.
Het mannetje en het vrouwtje maken hetzelfde miauwend geluid.  Momenteel kan je hem (mannetje 0,7 kg) baltsende vluchten zien uitvoeren om zijn partner te verleiden, en kan je ook zien dat het vrouwtje (tot 1,4 kg) groter is dan het mannetje. De spanwijdte kan tot 1,30 m gaan.  Er is één legsel met 2 tot 4 eieren.

De buizerd wordt nog steeds vervolgd door onbekenden. Vorig jaar hebben we twee dode exemplaren aangetroffen in de Kreken van Saleghem. Ze waren vergiftigd!

Meer over roofvogels:

Natuurquiz

Zin om je kennis van natuur even te testen met 12 vraagjes? Klik dan snel door naar de natuurquiz. Officieel voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Maar we moeten bekennen dat ook wij er slimmer van geworden zijn. 

Met dank aan Ballade.

Nieuwe versie ObsIdentify

In april zal de app ObsIdentify in een nieuw jasje gestoken worden.

De app, waarmee je heel gemakkelijk kan ontdekken welk wild dier of welke plant je voor je camera hebt, wordt nog gebruiksvriendelijker. Als je een account hebt, krijg je een overzicht te zien van al je waarnemingen. Naarmate je waarnemingen doet verdien je badges. Zo ga je telkens naar een volgend niveau. Je krijgt ook ‘challenges’ (uitdagingen) voorgeschoteld om de natuur te ontdekken rond een specifiek thema.

Download nu gratis de ObsIdentify app en ontdek de verbeteringen  in april.

Natuurobervaties van Ilse

Ook Ilse voelt de lente. Over bijen, buizerds en vleermuizen. Lees het blog van Natuurverkenner Ilse.

Over deze nieuwsbrief

BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.