Verslag Beheerteamdag De Blankaart - zaterdag 8 juni
Voor de beheerteamdag 8 juni waren we te gast bij Natuurpunt IJzervallei 'in De Blankaart'.
Presentaties en verslagen van deze workshops vind je onderaan deze pagina:
- Graslanden beheren door te kijken naar historische patronen: Wim Slabbaert maakte ons diets in het historische, het actuele én het toekomstige beheer van graslanden. Door naar de historiek van het landschap te kijken en te begrijpen vinden we een kompas dat ons kan leiden naar juiste beheerkeuzen. Zo zien we bijvoorbeeld heel wat ontginningspatronen in graslanden. Anderzijds stellen de veranderende klimatologische omstandigheden ons ook al eens tot de noodzaak om aan ecohydrologische knoppen te draaien. Het klassieke maaien in juni maakt plaats voor aangepaste schema's.
- Bosbeheer 2-luik: Tijdens het eerste luik van deze workshop maakten we kennis met verschillende bostypes, hun processen en waarden herkennen. Tijdens het 2de deel kwamen we meer te weten over de basis van het bosbeheer om gerichter eigen bossen te kunnen beheren. Maw het voormalig beheer herkennen en gegronde keuzes maken in het bosbeheer. Tim Struyve liet ons het bos door de bomen zien.
- Waterteunisbloem: Herkennen, bestrijden en beheersen. Tien jaar geleden kwam de kleine waterteunisbloem (Ludiwiga peploides) in de lage landen op slechts één locatie voor. Inmiddels duikt deze exoot op meerdere plaatsen op en de bestrijding is niet altijd succesvol. De verspreiding van de waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) gaat nog veel harder. Dit zal je ook merken tijdens één van de excursies in de namiddag. De waterteunisbloem is een bedreiging voor inheemse plantensoorten. Het is van groot belang dat deze invasieve exoten direct na vestiging opgemerkt worden, omdat alleen dan een effectieve aanpak mogelijk is. Wat biedt deze workshop: Hoe we waterteunisbloemen kunnen herkennen en hoe ze zich verspreiden? Welke mogelijkheden er zijn om de soort uit te roeien dan wel te beheersen? Hoe we dit op een verantwoorde manier kunnen aanpakken en wat we vooral wel en niet moet doen.
- Sociale en Inclusieve samenwerkingen: Karen Vandevyvere begeleidde deze workshop rond sociale en Inclusieve samenwerkingen: Aan de hand van haar praktijkervaringen met het Beheerteam Kauwendaal trokken we deze workshop gang. Sinds 2023 werkten ze samen met het psychosociaal revalidatiecentrum Pastel. Ze komen maandelijks met een groepje deelnemers in hun gebied beheerwerken uitvoeren of volgen er een gegidste wandeling van gidsen in opleiding. Deze samenwerking is voor alle partijen een win-win: een zinvol aanbod voor Pastel en extra werkkrachten & animo in hun gebied.
Bestanden
Document
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief