Opleidingen in je groep: versterk je lokale werking

Werf vrijwilligers met de cursus Natuurverkenner

Wil je de Natuurverkennerscursus echt inzetten om nieuwe vrijwilligers voor je afdeling te werven? Dan helpen we je op weg naar een succesvolle rekrutering met dit XL-vormingstraject.

De cursus Natuurverkenner laat deelnemers kennismaken met de natuur in hun buurt én met de werking van de lokale afdeling. Zo is de cursus een ideale opstap naar een vrijwillig engagement binnen de afdeling.

Deze opleiding is een traject met afdelingsbesturen, werkgroepen en/of beheerteams. We gaan dieper in op de eigen werking en het vrijwilligerslandschap en bekijken hoe je de deelnemers van de cursus Natuurverkenner op een doordachte manier bij je afdeling kan betrekken.

Praktisch: het XL-traject bestaat uit 2 dagdelen en een opvolgmoment na de verkennerscursus

Vraag deze opleiding aan

 

Vrijwilligers coachen vrijwilligers

Natuurpunt is een succesvolle organisatie met een groeiend vrijwilligersbestand. Om het vrijwilligerswerk te stroomlijnen, hebben we Natuurpunters nodig die zich inzetten als mentor voor collega-vrijwilligers.

Ben jij een Natuurpunter die graag luistert en samenwerkt, collega-vrijwilligers versterkt in hun engagement en projecten opzet met vrijwilligers? Of heb je de skills en goesting om dat te doen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Je leert over de menselijke kant van het vrijwilligerswerk. Wat drijft vrijwilligers? Hoe motiveer je ze? Hoe ga je met elkaar om?

Praktisch: de workshop bestaat in mini- en maxiversie. De miniversie kan je combineren met een lekkere spaghetti tijdens een avondbijeenkomst. Wil je dieper op het thema ingaan, kies dan voor de maxiversie van een halve dag.

Vraag deze opleiding aan

Kennis overdragen in jouw werking

In een vrijwilligersgroep zit massa’s kennis. Vaak heeft elke Natuurpunter zijn eigen specialiteit. Maar wat als je van rol verandert of je wil nieuwe Natuurpunters inwerken? Hoe geef je hen de nodige kennis door?

In een interactieve workshop ga je concreet aan de slag met 'jouw' kennisoverdracht. We bekijken in groep welke kennis aanwezig is en op welke manier we die kennis kunnen toegankelijk maken voor anderen.

Aan het einde van de workshop heb je een plan van aanpak op maat van jouw kennis & ervaring.

Praktisch: de workshop duurt 2,5 uur

Vraag deze opleiding aan

Omgaan met conflicten en agressie

Ook als Natuurpunter kom je soms in contact met conflicten en agressie. Maar hoe ga je daarmee om?

De verenigingscoaches volgden een opleiding bij Impuls vzw, die gespecialiseerd zijn in dit thema. We vertaalden de opleiding naar een pakket op maat van Natuurpunt. Tijdens deze workshop leer je:

  • Hoe je conflicten, agressie en grensoverschrijdend gedrag kan detecteren
  • Wat grensoverschrijdend gedrag juist inhoudt
  • Hoe je omgaat met grensoverschrijdend gedrag.

Praktisch: de workshop duurt 2 uur

Vraag deze opleiding aan

Vrijwilligers vinden en verbinden

Heb je het gevoel dat jouw afdeling uit de voegen barst en dat je regelmatig mooie kansen moet laten schieten door een gebrek aan vrijwilligers? Vind je het moeilijk om nieuwe vrijwilligers aan te trekken of te houden?

Dit is een traject samen met de besturen, werkgroepen en/of beheerteams om dieper in te gaan op de eigen werking en het vrijwilligerslandschap. We bekijken samen hoe je op een doordachte manier nieuwe vrijwilligers kan werven en behouden.

Praktisch: de workshop bestaat uit 2 dagdelen

Vraag deze opleiding aan

Samenwerken met mensen met een beperking

Kom je wel eens in contact met mensen met een verstandelijke beperking? In een bezoekerscentrum, in je vrijwilligersgroep of tijdens een gidsbeurt? Dan kan deze opleiding je helpen om hun leefwereld beter te begrijpen.

Wat je kan verwachten? Hoe bouw je een goede vertrouwensrelatie op? Hoe kan je omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag? Dat leer je tijdens de opleiding. Je kan vragen stellen aan iemand met ervaring en gaat naar huis met praktische tips & tricks.

Praktisch: de opleiding duurt een halve dag (ongeveer 3 uur)

Vraag deze opleiding aan

Doeltreffend vergaderen

Heb jij soms het gevoel dat een vergadering te lang duurt of geen concreet resultaat oplevert? Dan kan het helpen om de vergaderstijl van je groep eens onder de loep te nemen.

Tijdens deze opleiding leer je hoe je het maximale uit je vergadering haalt. Welke technieken kan je toepassen om efficiënt te overleggen? Hoe kan een vergadering je helpen om vlot besluiten te nemen en zo tijdswinst opleveren?

Hoe zit de opleiding in elkaar? Een verenigingscoach komt langs tijdens een vergadering en observeert. Na een halfuurtje geeft hij of zij praktische tips om de vergadering vlotter te laten verlopen. Zo hoef je geen extra tijd vrij te maken voor een opleiding en kan je de tips meteen omzetten in de praktijk!

Vraag deze opleiding aan 

Workshop voor onthaalmedewerkers

Als onthaalmedewerker in een bezoekerscentrum ben je het gezicht van Natuurpunt. Je vertegenwoordigt de vereniging en helpt bezoekers op weg. Je manier van communiceren, luisteren en omgaan met moeilijke situaties is daarbij cruciaal.

We zoomen in op klantvriendelijke communicatie met verschillende bezoekers aan een onthaalbalie. We vertrekken van de verwachtingen van bezoekers en bespreken welke competenties een klantvriendelijke onthaalmedewerker kan aanwenden. We staan even stil bij het belang van:

  • De eerste indruk: het onthaal als visitekaartje van de vereniging
  • Lichaamstaal
  • Mondelinge communicatie, met aandacht voor actief luisteren, vragen stellen, assertief communiceren en oplossingsgericht antwoorden
  • Telefonisch contact
  • Omgaan met uitdagende situaties, het effect van positiviteit …

Praktisch: de workshop duurt 2 uur

Vraag deze opleiding aan

Icon
Icoon - Wist je dat

Vragen?

Neem contact op met je Verenigingscoach.