Image
Houtsnip - Elwin van der Kolk

Houtsnip

Eurasian Woodcock
Scolopax rusticola
Strandlopers en snippen (Scolopacidae)

De houtsnip is een schuwe, goed gecamoufleerde vogel die vooral in bossen leeft. Hij staat bekend om zijn opvallende baltsvlucht en lange, gevoelige snavel. In de herfst en winter trekken veel houtsnippen uit Noord- en Oost-Europa naar hier. Omdat de vogels nogal onhandig zijn, kunnen ze zomaar in je tuin of op je balkon terechtkomen.

Grootte
33 - 38 cm - Spanwijdte: 55 - 65 cm
Gewicht
250 - 420 g
Levensverwachting

Gemiddeld 3 tot 5 jaar

Favoriete maaltijd

Regenwormen, larven en kleine insecten

Burgerlijke staat

Niet monogaam, mannetjes paren met meerdere vrouwtjes

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

Loofbossen, gemengde bossen en vochtige heidegebieden met bomen.

Karakter

Onhandig, schuw en stil, vooral ‘s nachts actief

Verleiding

De houtsnip staat bekend om de spectaculaire ‘baltsvlucht’, waarbij hij snorrende geluiden maakt en golvende bewegingen in de lucht uitvoert.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de houtsnip?

  • Gedrongen, middelgrote vogel met een korte nek.
  • Lange, rechte snavel met een gevoelige punt.
  • Grote, donkere ogen hoog op de kop geplaatst.
  • Gevlekt bruin verenkleed met strepen en vlekken voor camouflage.
  • Brede, afgeronde vleugels.

De houtsnip is een moeilijk te spotten vogel door zijn schutkleuren, die perfect opgaan in het bos. Hij blijft vaak roerloos zitten tot hij zich bedreigd voelt en dan plotseling met snelle, zigzaggende vlucht opvliegt.
 

Houtsnip - Elwin van der Kolk

Hoe klinkt de houtsnip?

De houtsnip maakt tijdens de baltsvlucht een kenmerkend snorrend geluid, afgewisseld met korte, hoge "kwor-kwor" roepjes. Op de grond is hij meestal stil.

Audio file
Beluister hier

Deze soort lijkt op

  • Watersnip 
  • Poelsnip 
  • Bokje 
  • Grote grijze snip 
  • Kemphaan

Hoe leeft de houtsnip?

Wat eet de houtsnip?

De houtsnip zoekt zijn voedsel vooral in vochtige bodems, waar hij met zijn lange snavel regenwormen, larven en insecten vangt. Soms eet hij ook slakken, spinnen en kleine zaden. Zijn gevoelige snavelpunt helpt hem om prooien op te sporen onder de grond.

Afbeelding
Saxifraga/Piet Munsterman

Hoe plant de houtsnip zich voort?

De paartijd begint in maart en april. Mannetjes voeren hun baltsvlucht uit om vrouwtjes te lokken. Het vrouwtje bouwt een nest op de grond, meestal in een beschutte plek tussen bladeren. Ze legt 3 tot 5 eieren, die ze in ongeveer 20 dagen uitbroedt. De kuikens zijn nestvlieders en kunnen al snel lopen en zelf voedsel zoeken. Het vrouwtje zorgt alleen voor de jongen.

Icon
Icoon_Groot - Vragen

Wist je dat?

  • In de herfst en winter trekken veel houtsnippen uit Noord- en Oost-Europa naar hier. Omdat de vogels nogal onhandig zijn, kunnen ze zomaar in je tuin of op je balkon terechtkomen. Soms vliegen ze met een knal tegen je raam aan, en blijven ze even voor dood op de grond liggen. Ze zijn dan versuft, maar vliegen meestal een beetje later weer weg. En soms maken ze gewoon een pitstop in je tuin. Dat kan ook in het midden van de stad zijn. 
  • De houtsnip kan zijn snavelpunt afzonderlijk bewegen om voedsel op te sporen in de bodem.
  • Zijn ogen staan zo ver op de kop dat hij bijna 360 graden zicht heeft. Hij kan voor, opzij én achteruit kijken om de vijand te zien aankomen, maar minder goed vooruit. En dat maakt hem net zo onhandig.
  • Bij verstoring kan het vrouwtje haar kuikens in de poten meenemen en wegvliegen.
  • De houtsnip laat zich zelden zien, maar laat vaak poepjes achter als spoor.

Waar vind je de houtsnip?

De houtsnip komt vooral voor in oude loof- en gemengde bossen met een vochtige bodem, waar veel wormen en insecten zijn. In Vlaanderen is hij een zeldzame broedvogel, maar in de winter worden er meer gezien door trekvogels uit het noorden. Wereldwijd komt hij voor in Europa, Noord-Azië en delen van Noord-Afrika.

Bekijk deze soort op Waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

In Vlaanderen is de houtsnip een schaarse broedvogel, vooral in uitgestrekte bossen in de Ardennen en Limburg. In de herfst en winter trekken vogels uit Scandinavië en Rusland naar onze regio, waardoor ze dan vaker te zien zijn. Toch blijft hij lastig te vinden door zijn verborgen leefwijze.

Soorten herkennen in een vingerknip

Installeer de gratis app ObsIdentify op je telefoon (beschikbaar voor iPhone en Android), en ontdek op basis van een foto welke soorten je tegenkomt in de natuur!

  • Ontdek onmiddellijk op basis van een foto welke soorten je tegenkomt
  • Maak leuke lijstjes aan van je waarnemingen in de natuur
  • Neem deel aan challenges, telprojecten van Natuurpunt en daag je vrienden of familie uit

Natuurherkenner in je broekzak

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Wat kan jij doen?

Je kan helpen door bossen en natuurgebieden met rust te laten, vooral in het broedseizoen. Beheer je tuin natuurlijk en laat een deel van je gazon verwilderen, zodat insecten en wormen zich er thuis voelen. Voorkom verstoring van bosrijke gebieden door honden aan de leiband te houden.

Wat doet Natuurpunt?

Wij beschermen bossen en zorgen voor een gezonde bosbodem door verstoring te beperken en vernatting van natuurgebieden te bevorderen. We werken samen met beheerders om geschikt leefgebied voor de houtsnip te behouden. Door monitoring en onderzoek brengen we de verspreiding in kaart en verbeteren we het beheer waar nodig.

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt.
Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Ga meteen van start

Activiteiten