
Deze vogels zijn goed zichtbaar in tuinen, parken, speeltuinen en bossen. Ze vallen op door hun donkere kleuren en opvallende, kleurrijke kenmerken.
VOGELPASPOORT
We zetten even kort de belangrijkste kenmerken van de merel en ekster op een rij. Merk je al een verschil tussen beiden?


WAT IS HET VERSCHIL?
Het mannetje van de merel heeft een zwart verenkleed en een oranjegele snavel. De ekster heeft een zwart-wit verenkleed en een lange, glanzende staart die groenig oplicht in de zon. Beide vogels zijn makkelijk te herkennen door hun opvallende uiterlijk. Bekijk deze video om ze goed van elkaar te onderscheiden.
DE SAMENVATTING


MEREL
Het mannetje heeft zwarte veren en feloranje snavel. Het vrouwtje heeft bruine veren. Het mannetje zingt een mooi lied om zijn gebied te verdedigen en vrouwtjes aan te trekken. Ze maken hun nest in struiken en bomen. Merels leggen elk jaar 2 tot 3 keer eieren. Je kunt merels het hele jaar door zien, zowel in de natuur als in de stad!
MEREL ZANG
Merels zingen mooie liedjes om hun gebied af te bakenen. Oudere merels gebruiken meer variatie en minder herhalingen. Het mannetje zingt vaak luider en mooier dan het vrouwtje. Zo kunnen ze een vrouwtje versieren. Merels herkennen elkaar ook aan hun zang. Zo weten ze wie hun buren zijn en hoeven ze niet snel bang te zijn.


EKSTER
De ekster is een slimme vogel met zwart-witte veren en een glanzende staart. Hij houdt van glimmende voorwerpen zoals munten of sieraden. Die verzamelt hij graag en stopt ze in zijn nest. Eksters leggen soms hun eitjes in het nest van andere vogels en blijven vaak hun hele leven bij dezelfde partner.
EKSTER ROEP
De ekster maakt veel verschillende geluiden, van krassend tot zacht zingen. Hij is ook een expert in het nadoen van andere vogels! Als er gevaar dreigt, is hij vaak de eerste die luid alarm slaat om anderen te waarschuwen.
WIST JE DAT...?


WIE EET WAT

MEREL
Merels zoeken hun eten op de grond, zoals op gazons of tussen bladeren. Ze eten vooral wormen, insecten en slakken. Slimme merels trillen in het gras met hun pootjes zodat de wormen denken dat het regent of dat er een mol aankomt, en zo komen ze naar boven. Merels eten ook bessen en fruit, vooral in de herfst en winter. Soms stelen ze slakken van andere vogels, omdat ze zelf geen slakkenhuis kunnen openen.

EKSTER
De ekster is een echte alleseter! In de lente en zomer eet hij kevers en rupsen, maar in de herfst en winter eet hij ook vruchten en zaden. Het hele jaar door zoekt hij naar afval en zelfs karkassen van andere dieren. Soms steelt hij eieren of jonge vogels om zijn eigen jongen te voeren, al is dat maar een klein deel van hun dieet.

WAT KAN JIJ DOEN
Merels zoeken hun eten graag op de grond, zoals tussen bladeren of op een kort gazon. In de winter kun je gedeukte appels of peren neerleggen. Of knutsel een winterappel of appelhapje en laat dat op de grond liggen.
Een ondiepe schaal water is handig om ze te laten drinken en badderen. Merels houden van bessen van bijvoorbeeld meidoorns en lijsterbessen, dus plant deze in je tuin. Laat wat bladeren en dood hout liggen voor nestmateriaal, of hang een nestkastje op. Zo maak je je tuin een fijne plek voor merels.
Eksters eten graag het voer dat je voor andere vogels neerlegt. Wil je dat kleine vogeltjes ook genoeg krijgen? Gebruik dan een voedersilo of een kooi rondom het voer. Zo kunnen kleine vogels erbij, maar eksters niet. Een voederhuisje met een dak helpt ook, want daar landen eksters minder snel op. Zo krijgen alle vogels een eerlijke kans om te eten!
VOGELLESSEN
Benieuwd naar de andere vogels in de top 10 van meest getelde vogels in de tuinen? Ontdek onze andere vogellessen en word een echte ornitholoog (dat is het moeilijke woord voor vogelkenner). Fwiet fwiet, op naar de volgende.