Evaluatie bermbeheer Ring Brussel
Sinds 2000 wordt ecologisch bermbeheer toegepast op de bermen van de Brusselse ring met als doel via aangepast maaibeheer de biodiversiteit te vergroten. Dit beheer werd vastgelegd in een bermbeheerplan.
In 2004, 4 jaar na de start, werden zowel flora als fauna (invertebraten) éénmalig geïnventariseerd, waarbij het effect van het beheer werd onderzocht. Delen van de bermen bestonden al van bij het begin uit zeer kwaliteitsvolle graslanden met zowel Europees beschermde soorten als Rode Lijstsoorten (fauna en flora). Dit resulteerde in een rapport waaruit kon vastgesteld worden dat het ecologisch beheer nog niet voldoende lang was volgehouden om een effect te kunnen waarnemen. De beheeradviezen van het beheerplan van 1999 werden bijgestuurd en er werden nieuwe doelstellingen bepaald.
Omdat de bermen nu bijna 20 jaar op een ecologische manier beheerd zijn, werd een opdracht uitgeschreven om te kijken welke invloed het langdurig volgehouden beheer had op de biodiversiteit en op de structuurkwaliteit/robuustheid van de aanwezige ecosystemen.
Deze opdracht omvatte een evaluatie van 20 jaar toepassing van ecologisch bermbeheer op Vlaams grondgebied langs de Brusselse ring (R0), meer bepaald vanaf de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (bocht van Vorst ten zuidwesten van Brussel) over het westen, noorden en oosten van Brussel tot aan de taalgrens (zijde Zoniënwoud).
Zowel flora als bepaalde fauna (invertebraten) werden geïnventariseerd. De focus lag op de graslanden. De resultaten werden naast de toegepaste beheervorm gelegd. Op basis daarvan werden conclusies getrokken en werden aanbevelingen gegeven voor een optimaal ecologisch bermbeheer specifiek op deze plaats, maar ook in het algemeen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief