Standpunt: Natuur & infrastructuur

Standpunt natuur & (fiets)infrastructuur
Van alle Europese regio’s is Vlaanderen het meest bezaaid met allerlei infrastructuurwerken: auto-, spoor-, waterwegen, hoogspanningsleidingen, noem maar op. Dat leidt tot grote versnippering van de open ruimte, tast het landschap aan en veroorzaakt hinder (geluid, licht,…). Dat is problematisch voor dieren en planten. Zij moeten zich immers kunnen verplaatsen tussen geschikte leefgebieden. Wegen, hoe klein ook, kunnen een grote hindernis zijn. Jaarlijks sterven miljoenen dieren onder de wielen, of vliegen te pletter tegen draden in de lucht.
VISIE NATUURPUNT
Er is nood aan een Vlaams mobiliteitsplan voor plant en dier
Dieren en planten zitten vaak opgesloten in de laatste restjes geschikte natuur. Ze hebben dan ook nood aan natuurverbindingen om zich beter te verplaatsen, op zoek naar beschutting, voedsel en soortgenoten. Meer natuurvriendelijke (water)wegen kunnen hen daarbij helpen.
Betonstop
Een doordacht ruimtegebruik is de eerste voorwaarde. Het ruimtebeslag en de verharding mag in Vlaanderen niet langer toenemen. Dat betekent dat we bestaande infrastructuur moeten optimaliseren, en zuinig moeten omspringen met de aanleg van nieuwe. Waar er toch nieuwe wegen bijkomen, moet elders beton verdwijnen.
Locatie keuze
Sommige nieuwe infrastructuurwerken dragen echter ook bij tot een meer duurzaam verplaatsingspatroon (bv. water- en spoorwegen), of groene energie (bv. windmolens). In dat geval is het vooral een kwestie deze infrastructuren in te planten op een locatie die het minst nadelig is voor de natuur.
Hinder beperken
Tot slot verwacht Natuurpunt van beheerders van infrastructuurwerken om de hinder die ze alsnog veroorzaken tot een minimum te beperken. Zulke zogenaamde mitigerende maatregelen kunnen tal van vormen aannemen. Denk aan wildrasters in combinatie met ecoducten of ecotunnels langs drukke wegen, paddentunnels, bermbeheerplannen enz.
Wat doet Natuurpunt?
Natuurpunt blijft niet bij de pakken zitten. We maken zelf werk van ‘goede praktijken’ en gaan in dialoog met tal van beheerders van infrastructuurwerken. Dit leidt op het terrein tot tal van verbeteringen. Een aantal sprekende voorbeelden vind je hier:
- Elia plaats vogelkrullen op hoogspanningsleidingen
- ‘Batdedector’ verzoent windmolens en vleermuizen
- Eerste ecoduct van Vlaanderen een succes
- Aanleg van een vistrap op de Grote Nete
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief