Standpunt Klimaat

Antwerpen
Limburg
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Andere
Soort
Dossier
Werking
Beleid

Oplossingen voor een eerlijk klimaatbeleid

De klimaatverandering is een feit. De aarde warmt op, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, de straalstroom sputtert, Daardoor wordt het klimaat grilliger met extreme droogtes, overstromingen en bosbranden tot gevolg. Vlaanderen verdroogt en krijgt te maken met frequentere hevige buien. Die klimaatgrillen hebben een drastische impact op de natuur, maar de klimaatverandering heeft ook een geleidelijke, onopvallende impact. En die vormt evengoed een bedreiging voor de biodiversiteit. Klimaatverandering is dus enorm belangrijk thema geworden in alle maatschappelijke en politieke discussies. Door het dreigende karakter op onze maatschappij zal dit thema de komende decennia aanwezig blijven.

Natuurpunt wil er als grote middenveldorganisatie dan ook voor zorgen dat ze de grote maatschappelijke vraagstukken zoals een verstoord klimaat, in lijn kan brengen met de eigen doelstellingen en visie van haar werking. Op die manier kunnen we via onze corebusiness, namelijk werk maken van meer en betere natuur, ook deel worden van de oplossing, nl. Vlaanderen klimaatneutraal én klimaatrobuust laten worden. Natuur heeft immers niet alleen de capaciteit om CO2 te capteren, maar wordt vandaag ook gezien als een levensnoodzakelijke buffer tegen de gevolgen van klimaatverandering. Anders gesteld: meer en betere natuur zorgt tegelijkertijd ook voor het klimaatrobuust maken van onze maatschappij.

Ook het laatste IPCC-rapport maakt duidelijk dat krachtigere klimaatmaatregelen dringend nodig zijn om stijgende risico's zoals hittegolven, droogte en overstromingen aan te pakken. De wetenschap vertelt ons dat grootschalig natuurherstel een deel van de oplossing is door de vele bijkomende voordelen die het biedt. Natuurherstel is ontegensprekelijk een van de beste investeringen die onze samenleving ter beschikking heeft. In de effectbeoordeling van de Europese Commissie voor haar wetsvoorstel inzake natuurherstel wordt geconcludeerd dat investeringen in natuurherstel 8 tot 38 euro aan economische waarde toevoegen voor elke 1 euro die wordt uitgegeven.

Van een dringend probleem een kans maken

Hoe kunnen we niet alleen de klimaatcrisis, maar ook de energiecrisis aanpakken? En hoe zorgen we ervoor dat de oplossingen voor iedereen haalbaar zijn? In het voorjaar van 2022 stak de natuur- en milieubeweging, waaronder Natuurpunt de koppen bijen, wat boeiende en soms ook pittige gesprekken opleverde. De gesprekken resulteerden in oplossingen die ons land eindelijk op de juiste weg richting klimaatneutraliteit kunnen zetten. BBL heeft ze gebundeld in dit memorandum. 

> Ontdek ze hier

Natuurpunt als lid van de Klimaatcoalitie

De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 100 organisaties (natuur en milieu, noord-zuid, vakbonden, mutualiteiten, jongeren en burgerbewegingen) verenigt rond het thema van klimaatrechtvaardigheid. We oefenen druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te treffen en we mobiliseren een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving.

In dit memorandum stelt de Klimaatcoalitie haar visie voor op een Belgische Green New Deal, gebaseerd op de structuur van de Europese Green Deal.

Klimaatmars 2023: stap met ons mee

Elke tiende van een graad telt

We stappen voor onze toekomst. Een toekomst waarin biodiversiteit groeit, waarin menswaardigheid centraal staat en internationale solidariteit ons handelen drijft.

We stappen om onze fundamentele rechten te laten gelden. Het recht op leven en op een gezond milieu. Recht op gezond voedsel waarvan de productie de planeet en de mensenrechten niet onderuit haalt. Wij hebben allen recht op betaalbare en duurzame energie. 

We stappen omdat niemand mag achterblijven. Klimaatrechtvaardigheid is voor iedereen, ongeacht economische situatie, gender, achtergrond, beperking of etniciteit.

De klimaatcrisis is hier en nu, in grote delen van de wereld zien we de rampzalige gevolgen. Ook in België zien we de effecten: hittegolven, langdurige droogtes en dramatische overstromingen zoals die van afgelopen zomer. 

Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Het is nog steeds mogelijk de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Elke tiende van een graad telt. Dit vereist concrete en krachtige politieke actie. Nu.