Natuurherstel in het Wik

Limburg
Soort
Natuurherstel
Werking
Natuurbeheer
2019 -2023 Herstel van de vijver “het Groot Wik”

Natuurpunt herstelde de vijver “het Groot Wik” in het natuurgebied Het Wik. Deze vijver was besmet geraakt vanuit de Zusterkloosterbeek met Grote waternavel, een invasieve oeverplant afkomstig uit Zuid-Amerika, die via tuinvijvers in de natuur terecht is gekomen. Naast de bestrijding van de Grote waternavel, werd meteen ook de vijver grondig aangepakt: Het slib werd verwijderd en in de vijver werd een eiland aangelegd, dat kan dienen als broedplaats voor Roerdomp en Woudaap.
De dijken van het Groot Wik werden eveneens verstevigd en aan het watertoevoerpunt werd eveneens een stukje dijk aangelegd. Dit doet dienst als een soort waterkering. Op momenten dat de overstorten in werking treden op de Zusterkloosterbeek, kwam er vuil water rechtstreeks terecht in het Groot Wik. Dit nieuwe stukje dijk zorgt er nu voor dat het vervuilde water toekomt in een Spaarkom, waar het een voorzuivering ondergaat vooraleer het terecht komt in de andere vijvers.
Het Wik bestaat uit een cascade van vijvers waar het water overloopt van de ene vijver in de ander. Door de drogere zomers, is watertoevoer naar bepaalde vijvers moeilijker geworden. Daarom werd een nieuwe monnik (een waterbouwkundig systeem die water van de ene vijver naar de andere brengt) aangelegd tussen het Groot wik en andere vijvers om de zuidelijke vijvercascade van voldoende water te voorzien. Enkele monniken die niet meer goed werkten werden ook hersteld. 
Deze werken worden mogelijk gemaakt dankzij steun van de Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).