Natuurherstel in Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren en Peer
Natuurherstel ten voordele van de knoflookpad, fase 1
Het gaat enorm slecht met de knoflookpad (Pelobates fuscus) in Vlaanderen. De soort staat op het randje om te verdwijnen uit ons landschap. Op de nabijgelegen Bomerhei in Peer is er nog een gezonde populatie Knoflookpad aanwezig en in de omgeving van de genoemde beken waren er vroeger nog historische populaties aanwezig. Het doel van de werken was de directe periferie van de bronpopulatie en historische populaties te versterken en stapstenen te creëren in de ruime omgeving, dit laatste met oog op een duurzame metapopulatie. Hierbij was er aandacht voor het verbeteren en realiseren van zowel voortplantingsbiotoop als landbiotoop.
Bij de Oude postbaan zijn twee nieuwe poelen aangelegd en een slagboom geplaatst, dit laatste om landbouwvoertuigen tegen te houden. De vrijgemaakte grond is volledig afgevoerd uit het terrein. Twee jaar na aanlegdatum is er al voortplanting van Rugstreeppad in beide poelen.
Bij de Helchterensedijk is 7ha psammofiele heide en duingrasland (2310/2330) hersteld uit Corsicaande dennenbos via kappen, bosfrezen en plaggen. Er werden enkele struweel eilanden behouden waar niet geplagd werd, om snelle structuurvariatie in het gebied te realiseren. Op enkele zones werd iets dieper geplagd om zeer voedselarm zand aan de oppervlakte te bekomen ifv duinvegetaties.
Bij de Grote baan werd duinheide (2310/2330), heischraal grasland (6230_ha) en bloemrijk grasland hersteld door houtige opslag te verwijderen, te ontstronken en de grasmat te chopperen. Op het duintje werd er kleinschalig geplagd rondom de afgezaagde boomstronken. Deze stobben (veelal zomereik) zijn een meerwaarde voor ongewervelden en dood hout soorten. Een jaar na uitvoering van de inrichtingswerken werd de grasmat bijkomend gechopperd om de laatse resten houtige opslag te verwijderen en bijkomend te verschralen. Bijkomend werd een laagte afgegraven ifv waterhabitat Knoflookpad. De fosfaatverzadigde toplaag werd afgegraven en afgevoerd tot op de oorspronkelijke leemlaag. Als gevolg van de populierenbeplantingen in het verleden was deze leemlaag echter doorbroken en bleek ze niet waterhoudend genoeg.
Nabij de Broekstraat werden twee poelen aangelegd, waarvan de fosfaatverzadigde grond volledig afgevoerd werd. Er werd een stukje sterk fosfaatbeladen grasland omgezet naar kruidenrijke akker ifv landhabitat Knoflookpad. Bijkomend werd een deel van het grasland ‘omgezet’. De fosfaatverzadigde laag werd afgegraven, het diepere witte zand uitgehaald en beide lagen in omgekeerd volgorde teruggeplaatst. Op die manier realiseren we een zeer voedselarme zone in het grasland als bijkomend landhabitat.
In de buurt van de Tettelveldweg werden populieren gekapt ifv elzenbroekbos en mantel-zoomvegetatie als overgang van bos naar grasland. Er werd een poel aangelegd en uitgerasterd en op die plek werden de stronken van de populieren gefreesd.
Deze herstelmaatregelen worden mogelijk gemaakt dankzij steun van de Europese Unie (LIFE BNIP project) en de Vlaamse overheid.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief