LIFE AWOM (Aquatic Warblers On the Move)
Bescherming van de waterrietzanger op Europese schaal
Het LIFE AWOM-project is een internationaal natuurbehoudsproject dat zich richt op de bescherming van de bedreigde Waterrietzanger (Acrocephalus paludicola). Dit project loopt in België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Senegal en is het eerste multi-landen LIFE-project dat specifiek focust op de pleister- en overwinteringsgebieden van deze zeldzame vogel.
Samen met het LIFE4AquaticWarbler-project, dat zich richt op de broedgebieden, vormt LIFE AWOM de grootste gecoördineerde inspanning tot nu toe voor de instandhouding van de soort op flyway-schaal.
Doel en aanpak
Het project heeft als doel een klimaatbestendig en ecologisch verbonden netwerk van belangrijke rust- en overwinteringsgebieden te ontwikkelen. Dit zal niet alleen bijdragen aan de bescherming van de Waterrietzanger, maar ook als model dienen voor de systematische planning van netwerken voor andere soorten.
Binnen het LIFE AWOM-project worden op 22 Natura 2000-pleisterplaatsen in Europa en één overwinteringsgebied in Senegal demonstraties uitgevoerd van habitatbeheer en -hersteltechnieken. Deze technieken zijn niet alleen relevant voor de bescherming van de Waterrietzanger, maar dragen ook bij aan klimaatadaptatie, mitigatie en de ontwikkeling van groene infrastructuur. Daarnaast worden wetenschappelijke inzichten en innovatieve beheerpraktijken actief gedeeld met natuurbeheerders en beleidsmakers om de impact van het project te vergroten.
Wat gebeurt er in België?
België speelt een cruciale rol binnen LIFE AWOM door een geschikte rustplek in te richten voor de Waterrietzanger. In natuurgebied De Blankaart worden specifieke moeraszones hersteld, waarbij rietvegetatie wordt bevorderd en beschermd tegen begrazing. Daarnaast werken we samen met lokale landbouwers om gemaaid riet om te zetten in compost, wat zowel ecologische als economische voordelen biedt.
Budget en partners
Het LIFE AWOM-project heeft een totaalbudget van €9,5 miljoen en wordt uitgevoerd door een breed consortium van partners uit verschillende landen, waaronder:
- Wetlands International - European Association (NL)
- Fundación Global Nature (ES)
- Natuurpunt Beheer vzw (BE)
- SPEA - Sociedade Portuguesa para o Estudo das Aves (PT)
- Bretagne Vivante (FR)
- AssACROLA (FR)
- Maison de l’Estuaire (FR)
- Groupe Ornithologique Normand (FR)
- Fundación Migres (ES)
- ICO - Institut Català d'Ornitologia (ES)
- Universidade de Aveiro (PT)
- CSIC - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (ES)
- WIACO - Wetlands in Africa Association (SN)
- Fondation Tour du Valat (FR)
Met deze samenwerking zetten we een belangrijke stap naar een duurzame toekomst voor de Waterrietzanger en zijn leefgebieden.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief