De Aanstekerij

Waar leergoesting ontbrandt
De Aanstekerij (2025-2028) wil jongeren en (jong)volwassenen met een kwetsbaarheid in en rond Mechelen opnieuw het geloof in hun eigen potentieel doen ontdekken. Dit doen we door een veilige en inspirerende ervaring rond natuur en ambacht, die een leervonk stimuleert. Die wakkeren we verder aan via een leerpad gericht op zelfinzicht, verbinding en participatie. Een ecosysteem aan organisaties zorgt voor dit leerpad van matching tot nazorg. Het doel van dit leerecosysteem is om het 'leerVUUR' aan te steken en nadien zuurstof te geven via een natraject. Door het overbrengen van passie en interesses in een context van natuurbeleving, bevorderen we zelfvertrouwen en maatschappelijke verbinding.
Het project in een notendop
- Als doelgroep focust de Aanstekerij zich op kwetsbare jongeren en (jong)volwassenen met een kwetsbaarheid oftewel mensen die het gevoel hebben ‘vast te zijn gelopen’ in hun leven.
- Vanuit out-of-the-box leercontexten en bevlogen mentoren bieden we een workshopaanbod aan dat steeds mensen met de natuur en/of ambachten samenbrengen. Hierbij willen we hart-handen-hoofd verbinden.
- We zetten in op zorgvuldige matching tussen de kwetsbare persoon, de leercontext en de mentor, opdat de kans op een succeservaring vergroot.
- Nadien geven we betekenis aan de leerervaring via Storyweaving gesprekken tijdens terugkommomenten. We zoeken de link met de eigen leefwereld en gaan eventueel op zoek naar een voortbouwend leertraject. Hiervoor gaan we op zoek naar een leerbondgenoot uit de leefwereld van de deelnemer.

Organisatie van het project
De kerngroep van het Leerecosysteem (fase 2) bestaat uit BlinkOut, Natuuracademie en Jeugdzorg Emmaüs met Dorien De Troy als procescoach van Genereus. BlinkOut is promotor van het partnerschap en voorziet de voor- en nazorg, Natuuracademie zorgt voor het aanbod, Jeugdzorg Emmaüs Mechelen zorgt voor de toeleiding van de jongeren en (jong)volwassenen. In de brede stuurgroep zitten onder meer ook de erfgoedcel Mechelen en Werkplaats Immaterieel Erfgoed (WIE).
Hoe gaan we dit doen?
In fase 1 (toen nog onder de naam Talentmatch) verkenden we de mogelijkheden en het netwerk. We werken momenteel volop aan een vlotte, laagdrempelige procedure waarmee je kandidaten kan aanmelden voor dit project en aan workshops voor mentoren. Tijdens het voorjaar (van 2025) starten we het Aanstekerij-leerpad uitbreiding van het netwerk, stuurgroep en met de bestaande workshops, namelijk met een workshop pomologie (fruitbomen telen, snoeien en enten bij Pomko), en met een Bushcrafcafé en een workshop wildpluk. Het najaar zal een verdere uitbouw van het netwerk, de toeleiding en aanmeldprocedure en het aanbod met zich meebrengen.
Wil je op de hoogte blijven over het verdere verloop van dit project? Laat dan via deze bevraging je gegevens achter!
Met steun van Europa WSE - Leerecosystemen

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief