Broedvogelkartering

De meest grondige methode om de broedvogels in een gebied te onderzoeken is een volledige broedvogelkartering. Natuurpunt biedt hiervoor in samenwerking met Sovon een interessante website aan: www.avimap.be.
Met een broedvogelkartering breng je territoria in detail in kaart en bepaal je het aantal broedparen. We volgen hierin de beproefde SOVON-methode. Tijdens een aantal veldbezoeken (min. 6 vroege ochtend-bezoeken tijdens het broedseizoen, tussen 1/03 en 15/06) noteer je precies de broedlocaties en voer je deze in op de Avimap website. Een gespecialiseerde 'autoclustermodule' berekent dan op basis van geldige waarnemingen, broedcriteria en clusterafstanden per soort het aantal effectieve territoria. We moedigen onze vrijwilligers sterk aan deze methode toe te passen en vooral veel van onze eigen gebieden te inventariseren!
Na het broedseizoen word je begeleid bij het indienen van je resultaten. Uitsluitend de resultaten van positief gevalideerde plots worden automatisch zichtbaar in de Vogelatlas (2020-2024) en voor de Regionale coördinatoren van het project Schaarse en Bijzondere Broedvogels.
Waarom Avimap gebruiken?
- Je digitale broedvogelgegevens worden via Avimap veilig opgeslagen en je kan vanuit de module ook je eigen waarnemingen op een eenvoudige manier overhevelen naar waarnemingen.be.
- De Avimap module bied je bovendien de nodige ondersteuning, zoals een koppeling naar de informatieve SOVON-soortenfiches en handleidingen voor uitgebreide territoriumkartering.
- Je kan voor elk veldbezoek je eigen veldkaarten afprinten, tussentijdse resultaten opvragen ter evaluatie, of de resultaten downloaden met de bekomen territoriumstippen.
Downloads
De handleiding voor broedvogelkartering met Avimap, de meest recente richtlijnen voor inventarisatie en een handleiding voor Avimpa via Obsmapp vind je op avimap.be.
Tip
Twijfel je of je vogelkennis volstaat of ben je nog niet vertrouwd met de methodiek? Trek er dan eens op uit met een ervaren karteerder of neem contact op met kenners binnen je lokale vogelwerkgroep.

Tip
Schrijf je in de op de Avimap-flits en ontvang tijdens het broedseizoen begeleidende informatie. Zo voldoet je inventarisatie zeker aan de geldende regels.

Vragen? Neem contact op via avimap@natuurpunt.be.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief