De anders zo rustige wijk Vosberg was de voorbije dagen en mogelijk ook nog de volgende dagen het decor voor vele tientallen vogelaars, die uit heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland komen.
De reden van al die belangstelling is de waarneming van een ringsnavelmeeuw, voor de niet-vogelaar een meeuw zoals er duizenden zijn, voor de vogelaars één van de icoonsoorten, die men praktisch nooit, of slechts heel zelden te zien krijgt.
Een ringsnavelmeeuw is een Amerikaanse meeuwensoort, en het was pas in 1945 dat de soort voor het eerst als dwaalgast in Europa werd waargenomen en voor België was het wachten tot 12 mei 1988, toen een volwassen vogel in zomerkleed werd ontdekt in Heist aan Zee.
Op het eerste zicht lijkt een ringsnavelmeeuw op een stormmeeuw, een meeuwensoort die heel algemeen is tijdens de wintermaanden. Opmerkelijk bij de ringsnavelmeeuw is de zwarte ring vooraan op de snavel.
Eveneens opmerkelijk is dat de ringsnavelmeeuw die momenteel in de wijk Vosberg vertoeft in 2005 als adulte vogel in Polen werd gevangen en met een rode ring met daarop de code PAA3 werd geringd. Afhankelijk leek het erop dat de vogel Polen niet meer zou verlaten, maar af en toe pendelt de vogel heen en weer richting de Lage Landen. Tijdens de winter 2020-2021 werd de ringsnavelmeeuw opnieuw gevangen en op haar rug werd gps-zender aangebracht, die bleek echter niet te werken en op 4 december 2021 werd een nieuwe zender aangebracht en sindsdien kan de vogel online gevolgd worden.
Sinds maandag 27 december 2021 vertoeft de geringde en gezenderde ringsnavelmeeuw in de wijk Vosberg in gemeente Rumst. Overdag foerageert de ringsnavelmeeuw op de weilanden in de buurt, waar de vogel vooral op regenwormen jaagt, en elke avond gaat ze samen met zo’n 20.000 andere meeuwen, voornamelijk kokmeeuwen, maar ook stormmeeuwen, zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen, enkele geelpootmeeuwen en Pontische meeuwen slapen op het spaarbekken Eeckhoven van Waterlink.
Tekst: Erik De Keersmaecker – Natuurpunt Rupelstreek
Foto: Bart De Keersmaecker
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief