Weet jij wie je in een bos kan bellen in een noodsituatie?

24 mrt 2025
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Het gebeurde enkele jaren geleden in een vriendengroepje fietsers in Nieuwrode. Gezellig met de mountainbike eropuit, via bospaden en veldwegels, kortom, puur genieten. Eén iemand raakt wat achterop, voelt zich plots minder lekker, stopt en gaat even zitten… De andere keren na een tijdje terug omdat ze ongerust worden. Bij hun maat gekomen bleek die een acuut hartfalen te hebben! Gelukkig was er in hun gezelschap een dokter die wist hoe hiermee om te gaan… De jongeman in kwestie kan dit verhaal gelukkig nog navertellen. Maar dat is helaas niet altijd het geval.

Dus ja, wat doe je in de natuur of in een bos in geval van een noodsituatie? Uiteraard is één vereiste absoluut belangrijk: een voldoende opgeladen mobiel toestel bij je hebben. In deze tijden een bijna evidentie geworden, maar goed, niet iedereen is bewust bezig met de capaciteit van de batterij. Dat geeft soms wel een onaangename verrassingen!

Ervan uitgaande dat je wel over een voldoende opgeladen toestel beschikt, is het eigenlijk eenvoudig: zorg dat je de 112 BE app hebt geïnstalleerd op je smartphone en daar kan je al een heel eind mee verder. Want voor heel Europa geldt hetzelfde noodnummer: 112. Hiermee zijn alle noodoproepdiensten gratis beschikbaar vanaf alle vaste en mobiele netwerken in de EU. Bovendien krijgen 112 noodoproepen voorrang op andere gesprekken. En valt de verbinding weg, dan belt de dispatcher van de noodcentrale je zelf terug op als je gegevens met de oproep worden meegestuurd.

Via de 112 BE app wordt het nog gebruiksvriendelijker: door de locatiefunctie in de app kunnen de hulpdiensten mensen in een noodsituatie makkelijker lokaliseren. Je moet dus niets meer onthouden en je kan het dus ook niet “vergeten”, bijvoorbeeld in een panieksituatie. Via de app store of play store kan je 112 BE makkelijk downloaden op je smartphone. Idealiter zet je na installatie deze app meteen op je startscherm zodat je die makkelijk kan terugvinden in geval van een noodsituatie. Tenslotte een voordeel om je in de app te registreren: daardoor kan je persoonlijke medische informatie (hartproblemen, medicatie, allergieën…) toevoegen die de onthaalmedewerker onmiddellijk kan doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Een heel andere app om op een makkelijke wijze je exacte positie weer te geven is “Whats3words”. Hoe werkt deze app? Een aantal mensen hebben zich ooit eens bezig gehouden om heel de wereld (!) te verdelen in vakjes van 3 meter bij 3 meter én aan elk vakje een unieke combinatie van drie woorden toe te kennen. Dat is geofficialiseerd en alle hulpdiensten kennen die combinatie voor elke concrete locatie (m.a.w. elke 9 m²). Ontzettend handig als je midden in de bos aan het werken bent en onverwachts de hulpdiensten nodig hebt… Maar deze app wordt ook gebruikt om af te spreken met elkaar, voor zoek- en geocachetochten, om eindbestemmingen van wandel- en fietstochten aan te geven. Via what3words.com is deze app gratis te downloaden.

Benieuwd? Doe eens de test en zoek onder welke woordcombinatie de voordeur van je woning valt? Doordat een woning groter is dan 9 m² zijn er altijd meerdere combinatie relevant maar je voordeur valt meestal in één vak met een unieke combinatie. Voor mezelf is dat “keukenrollen expressie omruilen”: op zich totaal irrelevant, tot je de betekenis ervan doorhebt. 

Wie weet komt deze informatie ooit eens van pas.

Gert Van der Meiren