Afbeelding
Wim Dirckx

Vossen massaal geveld door pijlen van Cupido

13 feb 2015
Categorieën
Natuurbericht

Bij de vossen slaan de hormonen massaal op hol in de periode rond Valentijn. Maar in plaats van in het warme gezelschap van een partner, eindigt hun versiertoer geregeld koudweg onder de wielen van een auto. Dit jaar alleen al werden 140 dode vossen aangetroffen langs de kant van de weg.

December, maar vooral januari en februari zijn hete maanden voor de vos. Mannetjes patrouilleren non-stop langs de grenzen van hun territorium en laten overal geursporen achter onder de vorm van uitwerpselen en urine. Bovendien hoor je ze vaker roepen: een schor geluid dat het midden houdt tussen wolvengehuil en hondengeblaf. Op die manier willen ze aan alle vrouwtjes in de buurt duidelijk maken dat ze klaar zijn voor de paar- of ranstijd en dat er maar met één mannetjesvos te paren valt in de wijde omtrek. Voor andere mannetjes in de buurt betekent die geur een niet mis te verstaan signaal: oprotten!  

De grootte van een territorium is, afhankelijk van het voedselaanbod, tussen de 0.5 en 10 vierkante kilometer groot. Voortgestuwd door hun hormonen lopen de mannetjes de omtrek van zo’n gebied voortdurend af. Vrouwtjes doen niet onder voor de mannetjes en markeren al even intensief. Behalve vermoeiend zijn al die extra verplaatsingen vooral levensgevaarlijk.  

Dat hoeft niet te verbazen: met meer dan vijf kilometer weg per vierkante kilometer heeft Vlaanderen het dichtste wegennet van Europa. Gemiddeld komt een door hormonen bevangen vos om de 300 meter een autoweg tegen.

Grosso modo zijn er twee periodes in het jaar waarin het aantal vossenslachtoffers op onze wegen piekt: de paringsperiode en het najaar. In september, oktober en november worden de zwermen jonge vossen die die zomer geboren werden uit en moeten ze op zoek naar een eigen leefgebied. In hun zoektocht naar een nieuw gebied leggen de onervaren dieren dikwijls tientallen kilometers af en moeten ze heel wat drukke wegen oversteken.

Help mee

Met ‘Dieren Onder De Wielen’ voert Natuurpunt een telproject van de Vlaamse Overheid rond verkeersslachtoffers uit. Iedereen kan daarbij helpen door verkeersslachtoffers in te voeren op de website. Met behulp van die gegevens kunnen de zwarte punten in kaart gebracht worden om gericht de nodig maatregelen te treffen.

Tekst: Hendrik Moeremans, Natuurpunt