De veldkrekel leeft op droge en schrale plaatsen met wat lichte begroeiing zoals heide. Deze warmteminnende grondbewoner graaft een holletje tussen graspolletjes waarin hij zich bij onrust of slecht weer terugtrekt. Zo’n 20 jaar geleden leek het er nabij Dassenaarde op dat de soort volledig zou verdwijnen, maar door het opnieuw creëren van open plekken in een aanpalend natuurgebied wist hij zich opnieuw te ontwikkelen. Een vijftal jaar geleden dook de veldkrekel ook weer op in Dassenaarde in de heischrale graslanden en zorgt er in de zomer voor heuse concerten. Met de inrichtingswerken van de afgelopen maanden verwachten we dat hij zich nog meer zal kunnen verspreiden en zullen de concerten zich spreiden.
Heidemozaïek voor veldkrekel en sleedoornpage
Op de Lazarijberg koos Natuurpunt ervoor om een deel van deze heuvel om te vormen tot inheems gevarieerd bos en de meest zuidgerichte flank in te richten zodat die naar een vrij open heidemozaïek met verspreide struwelen en bosschages kan evolueren. In het bosgedeelte werden daarom de uitheemse soorten zo effectief mogelijk ingeperkt door ze te kappen, uit te trekken of te ringen. In de heidemozaïek zijn ook heel wat bomen, voor een groot deel ook uitheemse soorten, verwijderd en wordt een schapenraster geplaatst. Er is ook een omvangrijke berg afval verwijderd. Naast de veldkrekel profiteren ook de rode bosmier, de geelgors en de sleedoornpage van dit toekomstig mozaïeklandschap. De provinciaal zeer zeldzame soort grote tijm zal na inrichting hoogstwaarschijnlijk een ideaal habitat vinden op de Lazarijberg.

Van weekendvijver naar paradijs voor libellen
Twee kilometer ten noorden van de Lazarijberg ligt het natuurgebied Dassenaarde. Daar kocht Natuurpunt recent een voormalige weekendvijver. Vooraleer het beheer op te starten vernatuurlijken we de vijver door de oevers af te schuinen en het slib te verwijderen. Rond de vijver werd een heidemozaïek gecreëerd zodat er een redelijk open heidevegetatie met verspreide struwelen ontstaat. Hierdoor krijgt de vijver in de toekomst ook voldoende licht en warmte zodat waterplanten er zich kunnen vestigen en libellenlarven er kunnen ontwikkelen.

De werken in beide gebieden zijn uitgevoerd door de terreinploegen van Natuur- en Landschapszorg (NLZ), het maatwerkbedrijf van Natuurpunt. Mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt kunnen bij NLZ als natuurarbeider de draad oppikken en werkervaring opdoen. Ze kunnen hun talenten ontdekken en gespecialiseerde kennis opdoen. Tegelijkertijd geven ze de natuur in Vlaanderen een stevige duw in de rug.
Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en De Merode Landschapspark.
Auteur: Kris Boers (Natuurpunt Beheer)
Natuurherstel werkt voor de biodiversiteit, voor het klimaat en onze gezondheid. Elke dag zetten Natuurpunters stappen voor meer en betere natuur.
Geloof jij in natuurherstel? Teken ons Natuurmanifest
De natuurherstelwet: wat staat er eigenlijk in?

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief