Vogelkijker, vogelaar, vogelspotter, … het was misschien ooit een scheldwoord, maar nu is het een naam om trots op te zijn. Vogels kijken zit in de lift en trekt steeds meer mensen aan. De verkoop van verrekijkers en vogelgidsen stijgt. Maar ook die van vogelvoer en nestkasten, want steeds meer mensen lokken vogels naar hun tuin. En al dat kijken, levert ook heel wat gegevens op in waarnemingen.be.
Stijging verkoop vogelproducten
De Natuurpunt winkel zag de omzet van alle vogelgerelateerde producten in 2021 opvallend stijgen in vergelijking met 2020. De verkoop van vogelvoeder en nestkasten steeg met 37,5%, de verkoop van verrekijkers zelfs met 40%. Dat is een toename die ook andere verdelers van verrekijkers in Vlaanderen ondervonden. Daarbij viel zelfs op dat niet zomaar de goedkoopste kijker werd gekocht, maar dat uitgespaarde budgetten de aanschaf van degelijk materiaal mogelijk maakte.
Aantal vogelwaarnemers meer dan verdubbeld
Het is voor vogelkijkers bijzonder leuk om een lijstje bij te houden van de gespotte dieren, maar ook voor Natuurpunt levert dit bijzonder nuttige informatie op. Je kan je waarnemingen invoeren via waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van de Benelux. Of je kan het ook via de app ObsIdentify doen. Die laatste vertelt je bovendien welke je vogel je zag als je er een foto van ingeeft.
Het aantal waarnemers dat vogelgegevens invoert via waarnemingen.be is de afgelopen jaren indrukwekkend gestegen. De jaren 2020-’21 zorgden voor een toename van 55% vergeleken met 2018-’19. Tel daar nog de gebruikers van ObsIdentify bij, dat in maart 2020 gelanceerd werd, en dan spreken we zelfs over een toename van 120%. Het gaat hier enkel over vogelwaarnemers, terwijl ObsIdentify nog relatief weinig gebruikt wordt voor vogels, omdat die moeilijker te fotograferen zijn bv. dan insecten en planten.
Natuur tot in de huiskamer
Natuurverenigingen als Natuurpunt hebben er lang aan gewerkt om de natuur vaker en licht verteerbaar tot in de woonkamer van de burger te brengen. Het Grote Vogelweekend dat elk jaar georganiseerd wordt tijdens het laatste weekend van januari, heeft hier zeker bij geholpen. Het aantal tellers dat deelnam aan Het Grote Vogelweekend steeg in 2021 van >44.000 naar >79.000. Bijna een verdubbeling! Daar speelt zeker het corona-effect mee: mensen raakten (weer) geïnteresseerd in de natuur dicht bij hen. Dat vertaalde zich ook in gezinnen die lid werd van Natuurpunt: van 100.000 naar een ongezien peil van meer dan 133.000 leden.
Vogels kijken
De toegenomen populariteit van vogels kijken weerspiegelt zich ook in de media. Steeds meer Bekende Koppen komen ervoor uit dat ze graag naar de vogels turen. Van Tom Van Dyck, Begijn Le Bleu tot Michaël Pas. Die draagt, naast schrijfster Sarah Devos, de sjerp van ambassadeur van Het Grote Vogelweekend. Ook de vogelaarspopulatie verandert. Waar vogels kijken decennialang voorbehouden leek aan mannen met een groene parka of een giga-telelens, zijn er steeds meer en meer vrouwen die op pad trekken of zich aansluiten bij een vogelwerkgroep in hun buurt.
De grootste vogeltelling in Vlaanderen
Natuurpunt organiseert op zaterdag 29 en zondag 29 januari Het Grote Vogelweekend. Dat is het grootste citizen science-project over tuinvogels in Vlaanderen. Aan deelnemers vragen we om een kwartier de vogels te tellen in de tuin of op het terras. Op vogelweekend.be kan iedereen zijn of haar telling doorgeven tijdens het telweekend. Op maandag 31 januari worden de allereerste resultaten gedeeld met de pers en de deelnemers. Vorig jaar waren werden er meer dan een 1,3 miljoen vogels gespot in meer dan 43.000 tuinen. De huismus veroverde vlot de eerste plaats, op het pootje gevolgd door de koolmees en de vink.
Tekst: Gerald Driessens (Natuurpunt Studie) en Lot Vanderoye en Natalie Sterckx (Natuurpunt Communicatie)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief