Afbeelding
Ruben Meert

Spiegelmot wacht niet op de herfst voor kastanjefestijn

5 okt 2016
Categorieën
Natuurbericht

Kraaien, gaaien, eekhoorns en muizen: een heel leger van liefhebbers houdt zich likkebaardend klaar voor de tonnen tamme kastanjes die uit de boomkruinen zullen vallen. Maar één opportunist heeft niet gewacht tot de herfst en is afgelopen zomer al aan de feestdis begonnen: de Gewone spiegelmot.

De imago’s van deze microvlinder leggen in volle zomer eitjes op kastanjebladeren vlak bij jonge bolsters. De uitgekomen rupsjes vreten zich vervolgens een weg naar het binnenste van de kastanjes.

Begin oktober zijn de larven bijna volgroeid en vallen ze samen met de vruchten op de grond. Later boren ze opnieuw een gaatje, dit keer om de kastanje te verlaten. Overwinteren doen ze in een cocon tussen het bladstrooisel. Pas in het voorjaar van 2017 zullen ze verpoppen.

Afbeelding
volgroeide_rups1.jpg

Deze volgroeide spiegelmotrups zorgt voor wat extra proteïnen in je gepofte kastanjes (foto: Ruben Meert)

Wie kastanjes verzamelt om te poffen, raapt zo goed als zeker ook rupsen mee op. Hoewel ze zeker niet giftig zijn, is zo'n extra portie eiwitten in een gepofte kastanje doorgaans geen smakelijk zicht.

Gelukkig kan je geïnfecteerde vruchten gemakkelijk herkennen: bovenaan zijn ze dik, maar onderaan is de zaadhuid gerimpeld. Gezonde kastanjes daarentegen staan overal mooi bol.

De Gewone spiegelmot beperkt haar dieet overigens niet tot kastanjes. Ook in eikels en in mindere mate in noten kan je rupsen van de soort aantreffen. De geheimzinnige vlinders zelf worden behalve in mottenvallen zelden gevonden.

Wil je toch kennismaken met dit prachtige kleinood? Hou bij het kastanjes rapen de verfrommelde exemplaren apart en leg ze op wat houtsnippers in een ruime bokaal. Sluit af met muggengaas. Plaats de bokaal op een koele plek in je tuinhuis of schuur en benevel af en toe met een beetje water. Rondfladderende vlindertjes mag je vanaf begin juli verwachten.

Ontdek recepten met kastanjes
Tekst & foto's: Ruben Meert, Insectenwerkgroep Voelspriet van Natuurpunt