Kujesneiskes ? Keyen ? Babycham ?
In 2025, het jaar van de fusie tussen Kortessem en Hasselt, werden op deze plaats acht perenbomen geplant.
Het project werd gefinancierd door de tot eind 2024 actieve Ruimteraad, een adviesraad van het Kortessemse bestuur, waarin onder meer landbouworganisaties en natuurverenigingen samenwerkten.
U staat op de Gemeentebeemdweg, een oude kerkwegel die Zammelen met Gors-op-Leeuw verbindt.
Op oude kadasterkaarten staat dit deel van het natuurreservaat ingetekend als Key Weidens. ‘Key’ (kei) is een verwijzing naar de talrijke vuursteenkeien in de bodem, hier afgezet tijdens Het Krijt (80 tot 60 miljoen jaren geleden). Door zee-activiteit kregen ze hun typische strandkeivorm.
In traditionele Haspengouwse boomgaarden plantte men aan de rand vaak perenbomen als een soort windscherm. De boomgaard was meestal omzoomd door een meidoornhaag. Dat is ook hier het geval, al liggen de boomgaarden lager op de helling.
De gekozen variëteiten zijn oude soorten die in het verleden als strooppeer dienden. Nu zijn ze beloftevol voor de heroplevende interesse in de productie van perry of perencider.
Aan weerskanten van de toegangspoort staan twee Légiponts, stroopperen bij uitstek en afkomstig uit het Land van Herve.
Daarnaast staan afwisselend twee Korsoneisperen en drie Juliperen.
In Kortessem en Wellen is de Korsoneispeer ook bekend onder de naam ‘Kujesneiskes’. Begin 20e eeuw werd deze soort veelvuldig aangeplant in Vliermaal. Eenmaal volwassen is deze boom goed voor opbrengsten van 1 ton en meer.
Het trio moeten we voorlopig klasseren als Raadselachtige Drievuldigheid. Vast staat dat het enthout afkomstig is van veteraanbomen op de Molenberg in Borgloon. Daar gaan ze als ‘Julipeer’ door het leven.
Maar of het gaat over de Colorée de Juillet, de Doyenné de Juillet dan wel de Belle de Juillet, is toekomstig voer voor pomologen. Bij cidermaker Fruitdas hebben de vruchten zich reeds bewezen als grondstof voor een eersteklas perencider.
De voorlaatste boom is de rij is een Hendre Huffcap en vindt zijn oorsprong over het Kanaal.
In het Verenigd Koninkrijk heeft de Hendre Huffcap naam gemaakt als perrypeer. Ze worden er verwerkt tot een uitgelezen perenwijn, in onze contreien ook bekend als Babycham. Het enthout is afkomstig uit een West-Vlaamse privé-collectie
Met soorten uit de vier windstreken en met aandacht voor fruitgebruik vroeger en nu, wil deze aanplant een bijdrage zijn aan het Haspengouwse voedsellandschap. Met roots in het verleden, een glaasje Babycham, de blik naar de toekomst gericht.
TIP
Op een windstille dag kan je hier op het uur de klokken horen van drie dorpskerken: Zammelen, Gors-op-Leeuw en Jesseren.
Geniet van deze plek.
Dit project werd gefinancierd door Ruimteraad Kortessem+++Realisatie aanplant en variëteitenselectie: Tree-Hive Fruitboom- en Landschapszorg+++Gilbert Drabbe schreef het gedicht+++Algemene coördinatie: Geert Kempeneers, conservator Natuurpunt Toeteleer, reservaat Zammelen+++Sponsoring infopaneel: Willy Claes
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief