Om deze broeikasgassen te meten, gebruiken we de zogenaamde 'gesloten kamermethode'. wat eigenlijk simpelweg een soort grote bokaal is die over een stukje vegetatie geplaatst wordt. Deze bokaal wordt dan verbonden met een gasanalysator die met een laser het aantal deeltjes CO2 telt. Op die manier zien we de verandering van de CO2 concentratie over tijd. Na 3 minuten hebben we een inschatting van de uitstoot en kan de volgende plot gemeten worden. Alle metingen gebeuren op 3 verschillende plots per locatie met verschillende hoeveelheden licht, zowel 100% licht tot helemaal donker worden bemeten. Naast de effectieve metingen van CO2 worden ook stalen genomen voor methaan en lachgas. Deze stalen worden gedurende 1h elke 15 minuten verzameld en geanalyseerd in door de Universiteit van Gent (Faculty of Bioscience Engineering).
Samen met deze veranderingen in broeikasgasconcentraties worden ook een hele resem aan omgevingsparameters permanent opgevolgd zoals bodemtemperatuur, bodemvocht, neerslag, PAR, temperatuur, ... op deze manier kunnen we binnen een jaar (na maandelijks broeikasgassen gemeten te hebben) modeleren hoeveel nu uitgestoten wordt in een jaar, rekening houdende met zowel verschillen tussen seizoenen, weersomstandigheden, dag-nacht, ...
Het becijferen van de exacte hoeveelheid CO2 die wordt opgeslagen of uitgestoten en de hoeveelheid methaan en lachgas die vrijkomt is van cruciaal belang om onze veengebieden zo goed mogelijk te herstellen. De resultaten van dit onderzoek zullen ervoor zorgen dat we in de toekomst elzenbroekbossen nog beter kunnen herstellen en zo werken aan een robuuste en klimaatbestendige natuur.


Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief