Zo veel mogelijk mensen laten genieten van de natuur in het Gentse, ook voor wie dat minder evident is en nog drempels ervaart; dat is de missie van Natuurpunt Regio Gent. Want natuur is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid en verbindt mensen. Daarom gaan we op stap in de natuur met mensen met een psychische kwetsbaarheid, in armoede, met een lichamelijke beperking en met nieuwkomers. Op 5 april werd deze werking voorgesteld in aanwezigheid van schepen Bram Van Braeckevelt.
Natuur maakt gezond en gelukkig
“Natuur vermindert stress, maakt gezonder en gelukkiger”, motiveert Michiel Van de Voorde, voorzitter van Natuurpunt Regio Gent en bezieler van de werking rond diversiteit en toegankelijkheid.
“Iedere dag werken we aan meer en betere natuur in het Gentse. Toch merken we dat niet iedereen makkelijk de weg vindt naar onze natuurgebieden, om welke reden ook. Daar willen we verandering in brengen.”
Diverse deelwerkingen: armoede, fysieke of psychische moeilijkheden, nieuwkomers
“Met verschillende deelwerkingen proberen we mensen op een laagdrempelige manier te laten genieten van de natuur. Bij Anders Wandelpraten gaan we op stap met mensen met een emotionele of psychische kwetsbaarheid, samen met een natuurgids. Het doel is om mensen rust te bieden, om hen te verbinden met de natuur, met elkaar en zichzelf.
Binnenkort organiseren we een eerste wandeling met mensen in armoede. Ook voor hen is de natuur een plaats om vrij en gratis te ontspannen en te spelen. Deze nieuwe deelwerking kreeg de naam Natuur om-armen.
Tijdens de maandelijkse wandelingen in de Bourgoyen zijn er bovendien twee extra gidsen die op pad gaan met mensen die minder mobiel zijn, die extra aandacht nodig hebben of die eender welke drempel ervaren. En binnenkort organiseren we een wandeling voor mensen die gebruikmaken van de Vlaamse Gebarentaal.
Tot slot is er de klassieker Buur en Natuur, dat nu al enkele jaren succesvol doorgaat en waarbij nieuwkomers, andere taalleerders en Gentse vrijwilligers samen op stap gaan in de natuur.”
“Deze projecten van Natuurpunt bewijzen dat natuur verbindt”, zegt Bram Van Braeckevelt, Gentse schepen voor onder meer Openbaar groen en Gelijke kansen. “Ze brengen mensen samen, versterken integratie en zorgen voor gelijke kansen. Het is de kracht van inclusie in actie. Kortom, projecten die hopelijk veel navolging krijgen op andere plaatsen in Vlaanderen.”

Deelnemers geven mee vorm
“Belangrijk is dat de deelnemers de activiteiten mee vormgeven”, vertelt Michiel Van de Voorde. “Zij reiken mee de ideeën aan en sturen bij vanuit hun ervaringen en wensen.”
Sommige deelnemers doen intussen ook laagdrempelig vrijwilligerswerk. “Zo putten ze vertrouwen, of doen ze ervaring op die later sowieso van pas kan komen.”
Krachten bundelen
Bij elke deelwerking werkt Natuurpunt Regio Gent samen met één of meerdere partnerorganisaties. Voor Buur en Natuur is dat Amal vzw, bij Anders Wandelpraten het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge en Karus vzw en bij Natuur om-armen is dat Welzijnsschakel De Sluis-Onze Thuis.
Ook daar klinkt enthousiasme. “Sinds de samenwerking met Natuurpunt zijn de biotoop van het psychiatrisch centrum en onze persoonlijke biotoop diverser en groter geworden. Mensen ontdekken een andere manier om zichzelf, in de natuur te beleven”, getuigt Engelbert Wauters van Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge.
Fleur Gabriel van Karus vzw: “De focus ligt niet op het stappen tijdens de wandeling maar eerder op het genieten en bewonderen van de natuur. Zo wandelen we niet enkel met mensen in opname maar ook met mensen die dagtherapie volgen of de psychiatrie al even achter zich lieten. Dit doen we ook met een gemeenschappelijk doel. We gaan op zoek naar plaatsen waar iedereen welkom is. Natuurpunt helpt deze plaatsen te creëren.”
Ilse De Vuyst van Amal: “Amal zet zich al jaren in om nieuwkomers te helpen hun netwerk uit te bouwen in Gent, want een sterk netwerk vergroot veerkracht en betrokkenheid. De samenwerking met Natuurpunt met als prachtig resultaat ‘Buur en Natuur’ draagt hier ook aan bij. We brengen de Gentse natuur dichter bij mensen met een migratieachtergrond, maar bouwen ook bruggen tussen mensen. Natuur verbindt, en door samen te ontdekken, beleven en bijdragen, versterken we niet alleen het netwerk van nieuw- en oudkomers, maar ook de diversiteit binnen Natuurpunt Regio Gent.”
“Deze partners hebben de expertise die wij niet altijd hebben”, zegt Michiel Van de Voorde. “Bovendien kennen zij de mensen die we willen bereiken, en hebben ze hun vertrouwen.”
En het stopt niet in Gent. “We willen met onze activiteiten ook andere afdelingen van Natuurpunt in Vlaanderen inspireren en hen helpen om ook daar projecten op te starten.”


Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief