De situatie in Meise, in enkele sprekende cijfers.
In Meise heeft Natuurpunt ongeveer 80 hectaren in beheer. Dat is iets meer dan 2% van het grondgebied van de gemeente. Het gaat om vier natuurgebieden: Birrebeekvallei, Wolvertemse Beemden, Land van Oppem en Varkensputten. Daar bouwen we al bijna 30 jaar aan beter beschermde en toegankelijke natuur, met dagelijkse inzet van lokale vrijwilligers.
Van die 80 hectaren is bijna 6 hectaren landbouwgrond. Het zijn vochtige weiden of nieuw bos. Dat is geen halve procent van de landbouwbestemmingen in Meise (in totaal is er 1.636ha landbouwgrond in Meise). Bovendien worden van die 6 hectaren nog steeds de helft gebruikt door landbouwers, met wie al jaren lang goed samengewerkt wordt voor het uitvoeren van natuurbeheer (maaien en begrazen).
Ter vergelijking…
In Meise wordt meer dan 70 hectaren natuur/bos- of parkgebied (groene bestemmingen dus) gebruikt voor actieve landbouw. Het gaat om gebieden ‘waar natuur een prominente plek zou moeten krijgen’... al meer dan 50 jaar! Er wordt dus m.a.w. ongeveer 10 keer meer aan landbouw gedaan op gronden die een groene bestemming hebben, dan dat Natuurpunt landbouwpercelen in natuurbeheer heeft genomen. We zitten dus met een historisch deficit in Meise, sterk in het nadeel van de natuur.
Sterker nog, in Meise is bijna 20% van de landbouwgronden in gebruik voor het houden van paarden. Dat is voor alle duidelijkheid geen landbouwactiviteit; er wordt geen voedsel geproduceerd. Paarden nemen dus 40 keer meer landbouwruimte in dan Natuurpunt in Meise. Daar wordt blijkbaar geen probleem van gemaakt. Vreemd als je weet dat de natuur die Natuurpunt veiligstelt en ontwikkelt er voor iedereen is…
Neemt de natuur de plaats van landbouw in? We laten u op basis van deze gegevens zelf een oordeel vormen. Objectieve feiten plaatsen één en ander in perspectief. Het is erg spijtig vast te stellen dat natuur en zij die haar beschermen vaak in het vizier genomen worden. Ook door hardnekkig leugens te verspreiden. Er spelen vast andere agenda’s…

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief