De prioriteiten van Natuurpunt Holsbeek voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024.
Als lokale vereniging – gesteund door 450 Holsbeekse gezinnen – willen we met dit memorandum aan alle politieke partijen binnen de gemeente Holsbeek duidelijk maken waar onze bezorgdheden en aandachtspunten liggen op het vlak van klimaatrobuuste natuurontwikkeling en behoud van biodiversiteit. Onderstaande tekst belicht kort de 5 pijlers die wij beschouwen als fundamenten voor een duurzaam en toekomstgericht natuurbeleid. Natuurpunt Holsbeek wil een constructieve en betrouwbare partner blijven voor het gemeentebestuur. Samen kunnen we een toekomst creëren waarin natuur en mens in harmonie leven.

1. Naar een robuust natuurnetwerk
Naast het creëren van grotere aaneengesloten natuurgebieden en betere natuurverbindingen, streven we naar een verhoogde kwaliteit in onze natuurgebieden en investeringen in natuurherstel. Met het lopende Europese project “LIFE Harwin” (Habitat Restoration in the Wingevalley) beschikken we over extra middelen om een meer robuuste natuur te realiseren (o.a. herstel zeldzame plant- en diersoorten). Via een gericht aankoopbeleid en aangepast beheer kunnen eveneens waardevolle natuurverbindingen gerealiseerd worden.
Met ondersteunende maatregelen kunnen ook landbouwers een belangrijke bijdrage leveren bij het realiseren van waardevolle verbindingsinfrastructuur waardoor er meer samenwerking en begrip kan ontstaan tussen natuur en landbouw.
Het engagement voor de reeds aangegane inspanningen van de gemeente mag verder gezet worden (speelbossen, aanleg en onderhoud poelen en houtkanten, bermbeheer, steun huis- en boerenzwaluw…). Tenslotte vragen we een strenger vergunningenbeleid rond ontbossen en kappen van bomen en ondersteuning voor behoud van koestersoorten (plan ijsvogel).
2. Naar een herwaardering van water
Deze doelstelling leidt enerzijds tot een betere waterkwaliteit in beken, waterlopen en grondwater, anderzijds gaat dit ook over minder overlast door droogte afgewisseld met te veel water bij hevige regenval. De opmaak van een hemelwaterplan is lopende en voorziene/geplande maatregelen moeten snel en volledig uitgevoerd worden.
Door de geplande uitrol van het ruggengraatproject wordt de aanleg van collectoren voor afvalwater en gescheiden regenwateropvang verder gerealiseerd.
Inzetten op meer infiltratie van regenwater, realisatie van bufferbekkens voor opvang van overtollig regenwater en aanleg van een strategische watervoorraad bij droogte, voorzien van groenstroken zeker bij hellende akkerlanden en taluds van holle wegen… zijn enkele maatregelen die een gemeentebestuur ter zake kan nemen.
Verplichte infiltratie en hergebruik van hemelwater bij (ver)nieuwbouw, realisatie van individuele afvalwaterzuivering voor afgelegen woningen en sensibiliseringsacties naar burgers voor heraanleg van de eigen tuin (project Tuinrangers) zijn initiatieven die zich rechtstreeks tot de bevolking richten.
3. Naar een duurzaam ruimtegebruik en nieuwe manier van wonen
We verwachten dat het recent opgestelde RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) ook onverkort en effectief wordt uitgevoerd ten bate van vrijwaren van gronden voor verdere bebouwing en maximale ontharding van reeds bestaande terreinen. Tevens pleiten we voor het behoud van het lokale containerpark in functie van een goede dienstverlening aan de bevolking en het vermijden van een grotere kans op sluikstorten.
Openbare ruimtes als dorpskernen mogen verder vergroend worden door de aanplant van bomen en struiken.
4. Naar een regeneratieve landbouw
We verwachten ondersteuning en stimulering van acties om te komen tot een meer lokaal gebonden, regeneratieve en natuurvriendelijke landbouw. Korte keten projecten (zelfpluktuinen, boerderijverkoop…), systematisch opvolging van het bermbeheersplan en overleg met landbouwers en loonwerkers over ecologisch vriendelijke werkwijzen, kan dit beleid verder ondersteunen.
4. Naar een circulaire maatschappij
Zowel inzake mobiliteit als koop- en consumptiegedrag kan een gemeentebestuur acties ondersteunen om te komen tot een meer ecologische wijze van leven en werken.
Denk daarbij aan het ondersteunen van deelautosystemen, stimuleren van fietsgebruik, hergebruik en herstel van producten via repaircafés, bruikbaarheid en onderhoud trage wegen…
Ook het opstellen van een verlichtingsplan waarbij verlichting kan aangepast worden volgens de noodzaak, draagt hiertoe bij. Om luchtvervuiling te beperken kan ingezet worden op uitbreiding van publieke laadpalen, zelf geen hakselhout meer verbranden en het stimuleren van filters voor houtkachels.
Dit alles vormt maar een greep uit alle voorstellen die in ons memorandum aan bod komen. We willen hiermee het gemeentebestuur een hulpmiddel aanreiken om te komen tot een effectief milieu- en natuurvriendelijk gemeentelijk beleid dat kan bijdragen tot een meer klimaatrobuuste en biodiverse samenleving.
We hebben als lokale natuurvereniging er het volste vertrouwen in dat het nieuwe bestuur onze aandachtspunten ter harte zal nemen.
Wil je het volledige memorandum lezen? Lees het document onderaan dit artikel.
Tekst: Natuurpunt Holsbeek (Gert Van der Meiren)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief