Mooie beelden van bever in Dalemhof

30 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Natuurpunt Leuven voelt zich meer en meer thuis in ons nieuwste natuurgebied, Dalemhof. Dat gevoel wordt gedeeld door de bever, die het gebied naar zijn hand zet. Zijn wissel en typische knaagsporen hadden we al opgemerkt, maar hij begint stilaan zijn infrastructuur uit te breiden. In de winter merkten we op dat hij zijn wissel ophoogt. Wat dit kon betekenen, hebben we gevraagd aan de experten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Wat blijkt? De ijverige bever en zijn wissels bewijzen de biodiversiteit een grote dienst!

INBO: 'Waar bevers de mogelijkheid hebben leggen ze inderdaad graag dergelijke zwemwissels aan. Op die manier raken ze makkelijker van A naar B en ook het transport van takken gaat vlotter.

In de buurt van burchten zijn er zelfs onder water vaak uitgesleten diepe wissels op de bodem waardoor bevers makkelijker onder planten en wortels langs de oever raken. Verschillende studies tonen aan dat dergelijke wissels even belangrijk zijn voor de invloed van bevers op hun habitat als voor bijvoorbeeld het ophogen van dammen voor waterretentie (het vasthouden van water). Doordat de bever een kanalensysteem aanlegt vanuit een centrale plas, creëert hij extra, natte oeverzones. Deze zones zijn algemeen gesproken biodiverser en dat hebben we dus aan de bever te danken.

Positieve ontwikkelingen dus! We zijn blij dat de bever zorgt voor meer biodiversiteit en zo meewerkt aan onze beheersdoelstellingen. Intussen hebben we een wildcamera opgesteld en laat onze bever zich van zijn meest fotogenieke kant zien. Bekijk de koddige beelden hier.

Ondertussen is de schoontijd begonnen. Deze loopt van 15 maart tot 15 juni. Dit is de periode waarin de meeste dieren jongen. In deze periode streven we nog meer dan anders naar een minimale verstoring van onze natuur. Daarom is het belangrijk dat wandelaars dichte begroeiing vermijden en honden zeker aan de leiband houden. De natuur dankt u.

Met dank aan Frank Huysentruyt, onderzoeker aan het INBO, voor zijn inzichten in het bevergedrag en Vincent D'haese, co-conservator Dalemhof, voor het plaatsen van de wildcamera.