Afbeelding
Johan Buckens

Monniksgier duikt op in Schriek en zorgt voor volkstoeloop

9 mei 2019
Categorieën
Natuurbericht

Een zeldzame monniksgier werd gisteren gespot in Schriek. Het is pas de tweede keer dat een wilde monniksgier in België wordt gezien. Schriek werd gisteren dan ook overspoeld door kijklustige vogelaars.

Brínzola is een vrouwtje dat verzwakt werd aangetroffen nabij Palencia (Spanje). De vogel kon worden gevangen en werd overgebracht naar een revalidatiecentrum van GREFA, een vereniging die zich sinds de jaren ‘80 inzet voor het behoud van de populatie monniksgieren in Spanje en Frankrijk. Brínzola verbleef 9 maanden in het opvangcentrum en werd op 7 oktober 2018 vrijgelaten in Sierra de la Demanda, samen met 16 andere monniksgieren. De vogel vormt een paartje met Batman, een mannetje dat op hetzelfde moment als Brínzola in het opvangcentrum verbleef.

Zender
Om de verplaatsingen van de vogel te kunnen volgen, werd Brínzola voorzien van een satellietzender. Op dinsdag 9 mei (rond 19:00) gaven de gps-coördinaten aan dat de vogel zich in Schriek bevond, in een dode boom langsheen de Klimoplei. Het leek er op dat de vogel hier was gaan slapen. Op basis van deze satellietgegevens gingen een aantal vogelspotters woensdagmorgen naar de vogel zoeken. Met succes: Brínzola werd om 11:05 gevonden in een populier, aan de rand van een klein bosje, exact op de locatie die door de satelliet was opgegeven. De vogel vloog rond 15:00 weg en werd even later teruggevonden in een weiland nabij de Hollandstraat in Schriek. In de loop van de dag kwamen tientallen vogelkijkers uit het ganse land naar Schriek afgezakt om deze erg zeldzame roofvogel te kunnen bewonderen. Deze ochtend werd de monniksgier opnieuw gesignaleerd langs de Minkbossenstraat in Heist-op-den-Berg.  De whereabouts van Brínzola kan je volgen op www.waarnemingen.be.

Tweede keer in België
Het is pas de tweede keer dat een wilde monniksgier in België wordt gezien. Op 9 juni 2018 werd een tweedejaars vogel gefotografeerd in Macon (Henegouwen). Deze vogel zat in een indrukwekkend groep van 26 vale gieren. Eerdere waarnemingen in België op 30 mei 2015 in Retie en op 1 juni in On hadden betrekking op exemplaren die afkomstig waren uit een reïntroductieproject in de Grand Causses (Frankrijk).

Kenmerken
De monniksgier is met een vleugelspanwijdte van ruim 2,5 meter de grootste roofvogel van Europa. Het verenkleed is hoofdzakelijk donker chocoladebruin met een typische lichte, vuilbruine ‘gierenkraag’. De soort broedt in droge, woeste bergen en uitgestrekte laaglandbossen met heuvels of rotspunten. Monniksgieren broeden bijna altijd in bomen, waar ze een enorm horst maken met takken en twijgen. Ze leven van aas en kunnen met hun krachtige snavel gemakkelijk dode schapen of geiten openscheuren.

De monniksgier is een zeer zeldzame roofvogel die tot voor kort sterk in aantal afnam. De wereldpopulatie wordt geschat op 7.800 - 10.500 paar, verdeeld over 2.300 - 2.500 paar in Europa (voornamelijk in Spanje) en 5.500 - 8.000 paar in Azië. Hoewel de Europese populatie het goed lijkt te doen, gaat de grotere Aziatische populatie er op achteruit. Monniksgieren sterven vooral doordat ze eten van vergiftigd aas dat wordt uitgelegd om predatoren te verdelgen. Jammer genoeg wordt de soort ook nog bejaagd, o.a. in China waar vooral de veren van de soort erg in trek zijn.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie
Video: Jan Vanwynsberghe