Dit is i.t.t. een gewone camera, een toestel dat elke golflengte (elk kleur) apart meet. Dus die bv. kijkt of er veel rood is of weinig rood in elke pixel. En dit voor alle kleuren en ook verschillende golflengtes in het infrarood licht. Door hier allerlei berekeningen op te doen kunnen we zaken weergeven zoals plantenactiviteit, bodemvocht, droogtestress bij planten, eutroficatie van open water, ….
Door de beelden doorheen het jaar en over verschillende jaren heen te analyseren, kunnen we zien wat het effect is van het herstel van de waterhuishouding in het veengebied van de Vallei van de Grote Beek. Via deze ‘teledetectie’ kunnen we dus snel en grootschalig onderzoeken hoe het gebied evolueert. Nu hebben we eerste resultaten van bijna een jaar ver, maar de echte resultaten komen na het herstel van de vallei. Hieronder een voorbeeld van hoe zo’n verwerkt beeld eruitziet.
Op het kaartje zie je de Normalized difference moisture index: een indicator voor droogtestress bij planten. Deze droogte-index benadrukt de verschillen in hoeveelheid water in bladeren van planten. Dit wordt berekend door reflectie van planten op specifieke golflengtes in het dicht infrarood en infrarood. Let op, enkel vegetatie mag geïnterpreteerd worden. We zien dat het veengebied in de winter nat staat, maar volledig droogviel tijdens deze zomer. We hopen dat we dit in de komende jaren zien verbeteren door het veenherstel in LIFE Multi Peat.


Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief