Een belangrijke nieuwigheid in 2024 was de aanschaf van een eigen sterrenzeef. Daarmee filteren we overgebleven wortels uit de bodem en scheiden we planten zoals rimpelroos en boksdoorn van zand. Zo hoeven er geen grote hoeveelheden zand afgevoerd te worden. In de Warandeduinen in Middelkerke werd de zeef al aan het werk gezet en ging er ook veel aandacht naar het uitgraven van haagliguster en enkele abelenbosjes.
In de Paelsteenpanne in Bredene verwijderde een kraan de abelenopslag waardoor de duinen open blijven. En ook voor orchideeën is opnieuw een stuk ingericht. Ook in de Zandpanne in De Haan werd 40 are abelen omgevormd tot duingrasland en er kwam ook ineens een nieuw raster bij zodat de begrazingszone voor de galloways uitgebreid kon worden.
In de Doornpanne in Koksijde werd acacia, sneeuwbes, seringen en bruidssluier met de kraan bestreden. En in Park 58 in Knokke-Heist werd o.a. bruidssluier, abeel en hemelboom verwijderd. Dit draagt bij aan het behoud van open duinen en zal het maaien met grotere machines in toekomst gemakkelijker maken.
In de zeebermduinen van Oostduinkerke lag de nadruk op het uitgraven van populieren, waarvan de wortels tot drie meter diep kunnen gaan door opstuivend zand. Rond de visvijver in De Haan maken olijfwilg en haagliguster plaats voor inheemse bomen en struiken, wat extra beschutting biedt aan de vissers.
Bijzondere vondsten
Soms stuiten we met de kraan wel eens op onverwachte vondsten: in Fort Napoleon in Oostende werd munitie aangetroffen en in de Warandeduinen in Middelkerke zelfs een bom.
Totaal nieuw behandelde oppervlakte
In totaal hebben we in 2024 ongeveer 4,5 hectare exoten in natuurgebied aangepakt. Dit is minder dan vorig jaar, maar dat komt doordat we meer tijd hebben besteed aan nazorg en zeefwerken, die arbeidsintensiever zijn. Samen met de exoten uit de vorige jaren werd nu dus al ruim 15 ha duin hersteld.

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief