Afbeelding
Gehoornde metselbij
Maarten Jacobs

Kruiden van hier voor onze insecten van hier

29 okt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Denk in de herfst aan de lente

Er waren veel wespen dit jaar, wat doet vermoeden dat het goed gaat met onze insecten? Niet dus.  Studies wijzen immers uit dat er nog steeds sprake is van een ‘insectencrash’ die ook dramatische gevolgen heeft voor insecteneters. 

In september ondertekenden Stad Leuven en Natuurpunt Leuven een biodiversiteitscharter dat moet resulteren in een duurzamer beheer van de openbare ruimte, wat ook de insecten ten goede zal komen. Maar ook als privé-tuiniers kunnen we een bijdrage leveren! Het najaar is daar trouwens de perfecte periode voor.

Naast geschikte nestgelegenheid in de vorm van insectenhotels, is aangepast voedsel essentieel voor onze insecten. Zo heeft elk soort insect heeft zijn specifieke waardplant(en) — één of meerdere plantensoorten die onontbeerlijk zijn voor de zeer kieskeurige larven en rupsen. Daarnaast is er ook nood aan een bloesemboog waarbij je planten kiest op basis van hun bloeiperiode en er zo voor zorgt dat er altijd voldoende stuifmeel en nectar voor insecten is. Veel tuinen staan enkel in april, mei en juni  in bloei, maar insecten hebben in het vroege voorjaar en het late najaar ook voedsel nodig en dan is dat vaak schaars. 

Oktober, november en december zijn geschikte maanden om voorbereidingen te treffen voor een voorjaarsparadijs voor insecten. Het is nu de ideale periode om de bloeiende inheemse planten te planten die je kon bestellen via ‘Behaag je Tuin’, en om bloembollen te planten. Je kiest dan best voor bio-bloembollen, vrij van pesticiden. Als je de samenaankoop van VELT hebt gemist, kan je nog steeds bestellen bij de kweker in Nederland (zie onderaan voor nuttige links), of bij Ecoflora.

Minstens even belangrijk is een perceeltje met inheemse kruiden. Bijna alle wilde bijensoorten op de rode lijst en ook andere bedreigde bestuivers voeden hun larven met stuifmeel van specifieke wilde planten. Deze zaai je best nu in — vóór de winter —  want sommige zaden hebben een koudeperiode nodig om te kunnen kiemen. Hiervoor bestel je best bij leveranciers die je garanderen dat ze echt inheemse soorten promoten, met zaden geoogst in onze contreien. Die geven immers de beste garantie dat de bloemen aangepast zijn aan onze insecten; het bloeitijdstip en de bloemvorm beantwoorden dan aan hun noden.

Nog een laatste tip: verschillende insecten overwinteren op en in de takken van struiken, bloemen en kruiden. Onze koninginnepage bijvoorbeeld, kan er als pop prima overleven. De boodschap is dus de tuinen pas in maart op te kuisen. Zo maak je van jouw tuin een insectenparadijs!

PS: Ook kleinfruit zoals bessen, frambozen, bramen en frambozen zijn goede voedselbronnen voor insecten!

Besteladressen bio zaden

bloemenweiden

Ecoflora - _B14 Flowerpower 

BW1 Paardengeluk beweidingsmengsel inheemse kruiden

M4 Laag, bloemrijk graslandmengsel voor schrale, bij voorkeur kalkhoudende grond

Mélange fleurs sauvages pures

Besteladressen bio-bloembollen

Bloembollen voor bijen (biologisch) online bestellen | Bijenlint-shop.nl

Biologisch bloembollen (met 10% korting voor leden van Natuurpunt)

ASSORTIMENT VOORJAAR

Meer weten?

Insectenplanten - Composieten - Insectenplanten.nl

Labiatae - Lipbloemen - insectenplanten.nl 

Umbelliferae - sche