Sinds 21 april verblijft er een toch wel makke Kraanvogel langs Blaardonk in Varendonk. De vogel doet zich vooral tegoed aan de mais van de silohoop van de plaatselijke landbouwer. Deze kraanvogel laat zich van heel dichtbij observeren en gaat bij benadering gewoon op de loop. Er werd zelfs even gedacht dat deze vogel niet kon vliegen, maar dit bleek toch te lukken.
Kraanvogel aan de silohoop op 22 april. Foto: Paul Helsen.
Kraanvogels zijn in onze regio vooral doortrekkers in het voor- en najaar die in grotere of kleinere V-formaties luid klaroenend overvliegen. Wanneer er in die periodes vooral oostenwind is, passeren soms op enkele dagen tijd duizenden exemplaren over Vlaanderen. Zo bijvoorbeeld eind februari 2021 ook in Laakdal.
Deel van een groep van ca. 300 kraanvogels over Eindhout op 21 februari 2021. Foto: Dieder Plu
Pleisterende vogels zijn hier eerder uitzonderlijk en meestal heel schuw. Deze makke en fotogenieke kraanvogel lokte de voorbije dagen dan ook heel wat natuurliefhebbers en fotografen naar Varendonk. Het biedt immers een unieke kans om op deze manier met deze soort kennis te maken.
Foto: Paul Helsen, 22 april
Kraanvogels zijn broedvogels van uitgestrekte moerassen in Noord en Oost-Europa. Vorig jaar was er na vele eeuwen afwezigheid opnieuw een eerste broedgeval van deze soort in België. Een paartje bracht 2 jongen groot in de vallei van de Zwarte Beek in Limburg. Lees hierover het artikel :”Eerste broedgeval van Kraanvogels in België sinds eeuwen” in het laatste nummer van Natuur-oriolus.
Met de Sigmaplannen om in de nabije toekomst van het Zammelsbroek en Trichelbroek aldaar een uitgestrekt overstromings- en Europees belangrijk moerasgebied te maken, durven wij nu dromen dat deze soort ook hier een vaste stek mag vinden. Hopelijk is deze ene vogel hiervan de voorbode.
Herman Berghmans
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief