Het gezang van koolmezen verschilt significant van dat van hun naburige soortgenoten, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen. Vooral de hoeveelheid gezang per minuut zou sterk verschillen. Volgens de onderzoekers is dit een tactiek die de vogels toepassen om af te rekenen met de concurrentie.
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Toch zijn zangvogels specialist in het aanpassen van hun gezang aan de omgeving. Eerder berichtten we al over het gezang van stadsvogels, dat hoger zou zijn het lied van hun soortgenoten op het platteland. Uit nieuw onderzoek van Universiteit Wageningen blijkt nu ook dat Koolmezen hun gezang aanpassen aan dat van soortgenoten die zich in de directe omgeving van hun territorium bevinden. Hierdoor is het gezang van naburige Koolmezen significant verschillend, terwijl dit voor vogels die niet in elkaars buurt wonen niet het geval is.
Concreet gezien uit dit verschil zich in het aantal liederen per frequentie. In de praktijk zal een Koolmees dus opvallend meer, of net minder zingen dan zijn naaste buren. Gedragsecoloog Lysanne Snijders, die het onderzoek leidde, geeft twee mogelijke verklaringen. Ofwel passen de koolmezen hun gezang gewoon aan om verwarring te vermijden, ofwel vestigen ze zich bij het zoeken naar een territorium bewust naast een vogel die anders zingt. Anders zijn heeft in de natuur namelijk zijn voordelen. Je valt op, waardoor je met minder concurrentie te kampen hebt.
Voor het onderzoek werden geluidsopnames van 72 verschillende koolmezen in de paartijd gebruikt. Tijdens deze periode, die grofweg samenvalt met het voorjaar, zijn zangvogels het meest actief omdat de concurrentie dan ook het grootst is.
Tekst: Ewout Lauwers, Natuurpunt
Meer informatie over en het geluid van de Koolmees
Bron: Snijders, L., van der Eijk, J., van Rooij, E.P., de Goede, P., van Oers, K., Naguib, M. 2015. Song trait similarity in great tits varies with social structure. Plos one, 10(2): e0116881
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief