Afbeelding
kijkwand doezelbos
Sylvie Decoster

Iedereen gidst? In ’t Doezelbos!

19 mrt 2025
Categorieën
Algemeen

Sinds kort kunnen de bewoners van Campus Monnikenheide (Emmaüs) in het Doezelbos te Zoersel extra vlot vogels spotten dankzij hun gloednieuwe vogelkijkwand “De Zwarte Specht”. Je kan er ook in groep of klas ook terecht voor gegidste wandelingen. 

Elk project brengt uitdagingen met zich mee, maar ook waardevolle inzichten en mooie momenten. Hun ervaring met het realiseren van een rolstoeltoegankelijke vogelkijkwand in het Doezelbos was hier geen uitzondering op. Door samenwerking, doorzettingsvermogen en een flinke dosis enthousiasme hebben ze een prachtige plek kunnen creëren. Dit zijn de lessen die ze onderweg hebben geleerd en die ze graag delen met anderen die een soortgelijk project willen realiseren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een stevige voorbereiding is essentieel voor een succesvol project. Ze begonnen met een grondige verkenning van bestaande rolstoeltoegankelijke vogelkijkwanden. Door bezoeken aan plekken zoals Plaslaar, Texel (Dorpszicht) en Kooldries NP kregen ze waardevolle inzichten en praktische tips. Ter plaatse spraken ze met andere natuurliefhebbers en beheerders om hun ervaringen en suggesties te verzamelen.

Daarnaast zochten ze actief naar hulp. Hun vaste vrijwilligers waren uiteraard van de partij, maar via een ledenavond van Natuurpunt Lier slaagden ze erin extra handen te vinden. Dit leidde zelfs tot een mooie bijkomende verrassing: inheemse planten voor hun bijhorende poeltje! Ook het gezin van hun bosjuf en enkele bevriende vogelkijkers sloten zich enthousiast aan. Het werd al snel duidelijk dat betrokkenheid en gedeeld enthousiasme een krachtig fundament vormen voor een geslaagd project.

Flexibiliteit en creativiteit zijn onmisbaar

Hoewel de realisatie grotendeels volgens plan verliep, waren er toch enkele uitdagingen. Zo bleek het op maat maken van de inrijbak voor elektrische rolstoelen complexer dan verwacht. Omdat rolstoelen in hoogte variëren, moesten ze improviseren en veel aanpassen. Hier kwam het oude gezegde ‘al doende leert men’ duidelijk tot uiting. Door samen te experimenteren en oplossingen te zoeken, lukte het ze uiteindelijk om een goed functionerende toegang te creëren.

Afbeelding
kijkwand doezelbos inrijkbak

Samenwerking brengt meer dan je verwacht

Wat dit project extra bijzonder maakte, was de betrokkenheid van zowel de cliënten als andere vogelliefhebbers. Regelmatig kregen ze advies en aanmoediging van cliënten, wat niet alleen nuttig was, maar ook een gevoel van eigenaarschap en verbondenheid creëerde. Daarnaast zien ze nu dat andere vogelliefhebbers de vogelkijkwand niet alleen bezoeken, maar ook extra vogelvoer meebrengen en hun waarnemingen delen via Instagram en waarnemingen.be. Zo groeit de community rond deze plek vanzelf verder.

Inclusie in de natuur: een blijvend resultaat

Een van de mooiste resultaten is dat het Doezelbos meer en meer een echt inclusieve plek wordt. Niet alleen hun cliënten, maar ook externe bezoekers genieten van de vogelkijkwand. De diverse waarnemingen die worden gedeeld, laten zien dat de wand een geliefde plek is voor mens en dier. En nu de lente in aantocht is, kunnen hun cliënten er nog vaker van genieten. Dit alles bevestigt dat natuur toegankelijk maken voor iedereen een waardevolle en haalbare missie is.

Hun belangrijkste les? Enthousiasme in combinatie met de juiste kennis en samenwerking leidt tot prachtige resultaten. En waar een uitdaging opduikt, is vaak een creatieve oplossing te vinden. Ze hopen dat hun project anderen inspireert om zelf inclusieve en toegankelijke natuurinitiatieven op te zetten. Want zoals ze hebben ervaren: samen kunnen ze heel wat moois realiseren!

Afbeelding
opening kijkwand doezelbos

Meer weten over Iedereen Gidst?

In een natuur-rijke, uitnodigende omgeving in de Kempen ligt het Doezelbos. Bewoners, vrijwilligers en begeleiders van Monnikenheide werkten samen aan dit project dat groeide vanuit de behoefte aan rustige, toegankelijke activiteiten dichtbij huis. Het educatieve materiaal knutselden de bewoners deels zelf in elkaar: voelbakken, nestkastjes, voederplankjes, een reuzennest, …

Klik hier voor meer info

Het project past binnen de werking rond Iedereen Gidst waarmee Natuuracademie deze mooie vorm van inclusie op verschillende plaatsen in Vlaanderen wil uitdragen. Onder meer in Vremde kun je ook terecht voor een rondleiding door enthousiaste g-natuurgidsen bij de Maanwandelaars!

 

Innovatiefonds

Dit project werd mede gerealiseerd door talloze vrijwilligers en de steun van het Innovatiefonds van Natuuracademie. Heb je zelf ook een idee om natuurbeleving inclusiever te maken, dat kan, 1 mei is de volgende indiendatum.