Natuurpunt Laakdal is bezig met de planning van de dunningskap in verschillende bossen van het natuurgebied dat onder het beheer van Natuurpunt Laakdal valt.
Ondertussen is de aannemer begonnen in de Ossebroeken. Langs de Nieuwe baan worden een deel van de populieren gekapt en afgevoerd. Het volgende gebied zal Eindhoutberg zijn, daar worden de dennenbossen gedund. En in Varendonk krijgen de bossen ook een nodige dunningskap.
Dit is normaal bosbeheer dat past in ons goedgekeurd beheerplan. We doen hier vooral aan zogenaamde hoogdunning.
Hoogdunning of veredelingsdunning zorgt ervoor dat de kwalitatief beste bomen in het bos geholpen worden in hun groei. Dikke waardevolle bomen worden bevoordeeld door andere dikke (overheersende of heersende) bomen ernaast te kappen. Hierdoor ontstaan gaten in het kronendak waardoor de overblijvende bomen sneller zullen aandikken.
Hoogdunning is een positieve selectie omdat er aandacht gegeven wordt aan de beste bomen van het bos. Deze exemplaren zullen bevoordeeld worden door vooral in te grijpen in de bovenetage.
Dominante bomen in de bovenetage die concurreren met de waardevolste bomen zullen gekapt worden. Wegkwijnende en zelfs afgestorven bomen in de nevenetage die de beste bomen niet hinderen in hun groei, mogen gewoon in het bos blijven staan. Ze vormen zo een nevenetage die de structuurvariatie van het bos verbetert.
De nevenetage kan er ook voor zorgen dat de bosbodem niet te veel verwildert en dat de waardevolle stammen van de bovenetage geen last krijgen van sterke zonne-instraling. Door het uitvoeren van hoogdunningen blijft het bos gevarieerd. Er komen zowel grote als kleine bomen voor en zowel dikke als dunne. Bovendien wordt het bos niet opgekuist zoals bij een laagdunning. Dood hout blijft dus aanwezig in het bos. Hierdoor verhoogt de natuurwaarde.
Vic Van Dyck
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief