Afbeelding
Gamma-uil
Ruben Meert

Hongerige vlinders krijgen hulp uit onverwachte hoek

21 aug 2020
Categorieën
Natuurbericht

Een beetje vroeger dan anders zijn de appels en peren nu volop aan het rijpen aan de bomen. In die vruchten zitten heel wat suikers, die een welkome aanvulling zijn op het dieet van heel wat dag- en nachtvlinders. Die hebben echter een probleem: met hun roltong kunnen ze niet door de harde schil van de vruchten. Maar geen nood: het euvel wordt vanuit eerder onverwachte hoek voor hen opgelost.

Wie dezer dagen in het donker met de zaklamp in de boomgaard rondloopt, heeft het misschien al gemerkt: rode weeskinderen, roesjes en tal van andere nachtvlinders fladderen er vrolijk rond. Vers fruitsap laten deze zoetebekken namelijk niet links liggen, en al zeker niet in een warme zomer waarin veel bloemen voortijdig met de nectarproductie zijn gestopt. Soms drinken de motten uit rotte vruchten op de grond, maar net zo vaak zitten ze op een rijpe peer of appel die nog in de boom hangt.

Hoewel de meeste nachtvlinders slechts over een dunne roltong beschikken, lijken er toch voldoende openingen in de vrucht waaruit kan gedronken worden. Om te weten wie daarvoor verantwoordelijk zijn, moet je overdag maar eens gaan kijken: wespen!


Afbeelding
Wespen Ruben Meert

Wespen zijn berucht om hun suikerverslaving. Als er geen limonade in de buurt is, vind je ze dan ook vaak op fruit. Ze beschikken over een stel stevige kaken waarmee gaatjes bijten kinderspel wordt. Wanneer het suikergehalte in de vrucht precies goed zit, knaagt de wesp een opening in de schil. Dikwijls trekt de zoete geur die vrijkomt nog meer wespen aan, die na een poosje een vrucht quasi volledig kunnen uithollen.

Doorgaans zijn wespen geduchte predatoren van vlinders: een wespenkolonie gaat in de lente en zomer met heel wat rupsen aan de haal om te voeren aan hun larven. Maar één periode in het jaar bewijzen ze vlinders een wederdienst door een suikerbron aan te boren die anders onbereikbaar zou blijven. Hetzelfde geldt overigens voor heel wat gevederde rupseneters zoals merels en kauwen, die met hun snavel eveneens gaatjes in fruit pikken.

Naast motten doen zich ’s nachts nog tal van andere insecten te goed aan dit suikerfeest, zoals boomsprinkhanen, hooiwagens en oorwormen. Overdag schuiven dan weer atalanta’s, gehakkelde aurelia’s en bonte zandoogjes mee aan tafel. Een fruitboom verdient dus zeker een plaatsje in de insectvriendelijke tuin. En heb je een wespennest dat geen overlast bezorgt? Dan hoeft de brandweer misschien niet meteen te worden verwittigd.

Tekst: Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet / Vlaamse Vereniging voor Entomologie)